Woning is te vaak hotel

30-10-2012 Hoteliers en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) willen maatregelen tegen de wildgroei van particuliere woningen die als pensions worden gebruikt.

Officiële hotels moeten aan allerlei dure (brandveiligheids)eisen voldoen, terwijl er voor woningen geen enkele keuring is, de branche vindt het oneerlijke concurrentie.
Bewoners van deze huizen proberen, door de economische crisis, bij te verdienen door hun huis als verblijf aan te bieden als de bewoners zelf weg zijn. Volgens KHN gaan bewoners zelfs bewust een weekend bij hun ouders logeren om zo geld te verdienen.

„Wij snappen dat de tijden veranderen”, zegt Joris Prinssen van KHN. „Door social media houd je dit soort praktijken niet tegen. Het ontwikkelt zich heel snel en we willen daarop inspelen. Hotels dienen aan belangrijke waarborgen te voldoen. Er moet toeristenbelasting worden betaald en er is veel aandacht voor brandveiligheid. Dat geldt allemaal niet voor de woningen die te huur zijn. En dat willen we veranderen.”

Doordat duizenden particulieren hun onderkomen aan toeristen aanbieden op sites als Wimdu en AirBnB, lopen hotels veel inkomsten mis. In Maastricht is bijvoorbeeld al voor € 80,- per nacht een appartement met drie slaapkamers te boeken. „Natuurlijk speelt het mee dat het de echte hoteliers geld kost, maar we hebben als branchevereniging ook te maken met het imago van de hotels”, zegt Prinssen. „Laatst vloog in Amsterdam een pand in brand waarbij doden vielen. Die eigenaar verhuurde kamers en daarom werd overal geroepen dat er een hotel was afgebrand. Dat doet ons imago geen goed.”

Lees meer over dit bericht op Spitsnieuws.nl

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.