Wijnen per glas

19 mei 2016 -Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners blogt over kleine details in de horeca. Dit keer probeert ze je over te halen om te gaan experimenteren met iets duurdere wijnen per glas. Recent heeft zij ervaren dat 4 mooie glazen wijn veel duurder kunnen zijn dan de meeste flessen wijn op de wijnkaart. Belangrijker nog is dat sommige gasten dit echt super vinden!

Recent ben ik uit eten geweest bij een restaurant / wijnbar. Aangezien we trek hadden zijn we meteen aan tafel gegaan in het restaurant. De wijnkaart kwam direct na het aperitief en er stonden mooie flessen wijn op. Jammer genoeg alleen geen halve flesjes en aangezien alleen mijn partner wijn wilde drinken moest hij kiezen uit de huiswijnen. Nou drinken wij graag een goed glas wijn en die stond niet echt tussen de huiswijnen. Dus maar de suggestie voor de Chardonnay van de kelner gevolgd. Tot we ons opeens realiseerde dat wij door de wijnbar naar het restaurant zijn gelopen, zouden ze daar dan geen mooie wijnen per glas hebben? Natuurlijk hadden ze dat, alleen de ober had er nog niet over nagedacht dat de wijnkaart met de open wijnen natuurlijk ook in het restaurant konden worden geschonken. Enfin uiteindelijk 4 prachtige glazen wijnen gedronken die gezamenlijk duurder waren dan menig fles wijn op de kaart!

Een paar weken later in een ander restaurant hadden we weer een prachtige wijnkaart en weer een kleine keuze in de huiswijnen per glas en allemaal in dezelfde prijsklasse. Zonde!

Er komen steeds meer alcoholvrije alternatieven om te combineren met gerechten. Kijk maar eens naar het voorbeeld van restaurant HanTing in Den Haag, zij serveren een thee menu. Er komen steeds meer mensen die, ook tijdens het uit eten gaan, letten op hun gezondheid. Dus ook de keuze maken om minder of geen alcohol te drinken. Hetgeen hun tafelgenoten mooi in de kou laten staan! Een hele fles is teveel en de keuze in de glazen wijn is vaak minimaal. Terwijl ze wel graag willen betalen voor een mooi glas wijn!  

Waarom niet eens gaan experimenteren met iets duurdere wijnen per glas, kijk of jouw gasten dit weten te waarderen. Natuurlijk heeft niet elk restaurant een winestation van waaruit wijnen per glas kunnen worden geserveerd en waarin de wijn langer goed blijft maar er zijn tegenwoordig systemen genoeg om de wijn goed te houden. Kijk maar eens op horecatrends naar bijvoorbeeld de Coravin of de Kuvee.  

En tja, als je een wijnbar en een restaurant hebt moet je gewoon de wijnen per glas ook op de wijnkaart van het restaurant zetten. Kan niemand in de bediening zich vergissen en zo de mogelijkheid voor upselling missen!

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.