“Wie geeft de horecaondernemer loonsverhoging?”

08 Juni 2023 – Adviseur Leonie van Spronsen blogt over wie de horecaondernemer loonsverhoging geeft in de tijd van stijgende prijzen.

“Wie geeft de horecaondernemer loonsverhoging?”

De prijzen van ons leven gaan omhoog – het is geen nieuwe boodschap meer. Mijn favoriete wasmiddel ging recent van € 2,50 de fles naar € 7,= voor dezelfde fles. Na een kleine schok ben ik niet eens meer verbaasd. Op een website van de overheid lees ik dat prijzen in Nederland afgelopen augustus ruim 13% hoger lagen dan een jaar eerder. Als een gevolg daarvan werd de minimumloon stijging versnelt, waardoor dit vanaf 1 januari 2023 ruim 10% werd verhoogd plus de gebruikelijke indexatie. Maatregelen waar we meestal allemaal achter staan – als het leven duurder is moeten we immers meer verdienen om te kunnen leven toch? 

Ook in de horeca is dit volop aan de gang, het aloude adagium dat vroeger op hotelscholen werd gepredikt “30% personeelskosten is de max” is een gegeven uit het verleden. Nu is er best iets voor te zeggen dat we als horecabranche in het verleden ook gewoon niet de meest riante salarissen aanboden, maar we doen nu hard ons best om daar wat aan te doen. Een horecaondernemer zal wel moeten als ze gewoon open willen zijn in deze periode. Door de aanhoudende druk op de arbeidsmarkt zien we wel meer positieve ontwikkelingen, kortere werkdagen, kortere werkweken, een betere balans tussen werk en leven lijkt de norm te worden in de horeca. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. 

Echter betekent dat voor een arbeidsintensieve branche als de horeca dat er niet meer één probleem is om mee te dealen. Een horecaondernemer heeft eigenlijk in de meeste kostenposten last: inkoopprijzen schieten omhoog, de energierekening is fors hoger en personeelskosten zijn ruim hoger. 

Niet zo gek dus dat ook de prijzen in de horeca omhoog gaan, als een ondernemer dat niet doet blijft er namelijk niks meer over voor haar of hem. Zij of hij heeft ook een leven waarin alles duurder wordt. De horecaondernemer kan alleen zichzelf een loonsverhoging geven, en moet dat ook zeker niet nalaten.   

Contact

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.