What’s next, rookverbod op straat?

23 februari – Niek Timmermans mengt zich in de discussie over het verbod op rookruimtes in de horeca en kijkt naar de eventuele gevolgen van een dergelijk verbod.

What’s next, rookverbod op straat?

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) buigt zich deze dagen over de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat onlangs heeft bepaald dat rookruimtes in de horeca niet langer buiten het algehele rookverbod vallen. De rookruimtes hadden een uitzonderingspositie en die uitzondering is volgens het hof in strijd met de kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor bestrijding van tabaksgebruik. Er zou daarmee een verbod komen op rookruimtes in de horeca. De gevolgen zijn nog onduidelijk. Juristen bestuderen het vonnis nog en de staat kan in cassatie gaan tegen de uitspraak en naar de Hoge Raad stappen. Ik zou toch graag vooruit willen kijken naar de praktische gevolgen van een dergelijk verbod:

Zolang er sigaretten verkocht worden zullen mensen blijven roken. En waar ga je dat dan doen als er in de horeca geen rookruimtes meer zijn? Juist, op straat, voor de ingang van diezelfde horeca. Het gevolg is dat overal de halve kroeg op straat staat. In één klap is daarmee de capaciteit van alle cafés vergroot met de buitenruimte grenzend aan de voorgevel, of daar nu een terrasvergunning op zit of niet. Het is natuurlijk harstikke gezellig met al die rokers op straat, maar ik betwijfel of de bewoners om en nabij de kroegen daar ook zo over denken. De hele avond en nacht het gelal van een groep drinkende mensen door je slaapkamerraam, na ieder weekend een kerkhof van peuken op de stoep, ik vraag mij af of bewoners van de binnensteden rookhokkenverbod nou wel zo’n goed idee vinden. Natuurlijk kan de gemeente dat deels afvangen met een venstertijd (zoals in Leiden, na 02.00 uur gaan de deuren dicht en kom je nergens meer binnen, eenmaal buiten is buiten, ook om te roken), maar tot 02.00 uur vind ik nog vrij laat voor geluidsoverlast door je slaapkamerraam.

Een verbod op rookruimtes zal bovendien het einde betekenen van shisha-lounges en coffeeshops zoals we die nu kennen. De bedrijven bestaan vaak voor het merendeel uit een rookhok, gasten gaan er immers primair heen om te roken, of dat nu een waterpijp of een jointje is. De shisha-lounges kunnen misschien een transitie maken naar tabak vervangers of elektrische shisha’s met waterdamp. De coffeeshops zullen verworden tot niet meer dan een afhaalloket, waarbij het sociale aspect volledig is verdwenen. Meer overlast op straat is volgens mij het logische gevolg. Tot ook daar een rookverbod geldt, maar dat zal nog wel zo’n 10 jaar duren. Eerst zijn binnenkort de terrassen aan de beurt…

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.