Wat is jouw alternatief voor zoete dessertwijn?

Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over zoete dessertwijnen die hij niet zo kan waarderen, hij is op zoek naar lekkere alternatieven.

Waar een beginnend wijndrinker het liefst gaat voor zoet, gaat de wat ervarener drinker in de regel voor droog. In mijn geval is het zelfs dat ik een zoete-/dessertwijn, zeker een vol glas, niet kan waarderen. Uit mijn omgeving weet ik dat ik geen uitzondering ben op de regel.

Afgelopen weekend zat ik top te eten bij de sterrenzaak van Mario Ridder, Joelia. In het wijnarrangement kreeg ik ook een dessertwijn aangeboden. Tijdens het inschenken van de dessertwijn bedacht ik me opeens; ‘waarom drink ik iets in een sterrenzaak/restaurant wat ik niet kan waarderen?’

Ik weet dat als ik een menu neem met wijnarrangement dat er in negen van de tien gevallen een zoete dessertwijn wordt geschonken. Toch zit er blijkbaar iets in mijn (en wellicht ook bij jou) systeem dat mij weerhoudt hier iets van te zeggen. Iedereen geeft aan dat hij een bepaald ingrediënt niet lekker vindt, maar er zijn maar weinig mensen die dit doen bij de wijn. Bijzonder! Vaak is het denk ik de ‘angst’ is om er iets van te zeggen. De gedachte dat een sommelier erg zijn of haar best heeft gedaan om een uitgebalanceerd wijnarrangement op te stellen, speelt vast een rol om er wat van te zeggen. Ik zeg gewoon doen! We gaan uiteten omdat we iets willen eten & drinken wat we lekker vinden, zeker op topniveau iets wat we thuis niet kunnen klaarmaken. Als je thuis geen dessertwijn drinkt, omdat je het niet lekker vindt, waarom zou je dit dan wel doen in een restaurant?

Terugkomend op mijn ervaring bij Joelia, voor de wijn/spijs hoef ik dus geen dessert wijn te nemen, deze wordt er in mijn geval niet beter op. Ik stelde de gastheer de vraag waarom restaurants, en zeker die op topniveau, niet de uitdaging aangaan om een alternatief te schenken bij het dessert. Bij vis durft men ook steeds vaker een licht gekoelde pinot noir te schenken. We komen ook steeds vaker alcoholvrije wijn/spijs combinatie tegen. Zo lanceerde HanTing Cuisine deze week het theemenu. Bij elk gerecht wordt een andere thee geschonken die is geïnfuseerd met Chinese kruiden en tevens een neutraliserende werking heeft op de gerechten.

Ik geef voortaan in ieder geval van tevoren aan dat de zoete wijn door mij niet wordt gewaardeerd. Er moet toch ook een fruitige, niet zoete wijn zijn die past bij een dessert? Wie gaat de uitdaging aan en komt met een super alternatief? Ik houd me aanbevolen!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.