Waste is hot

De bewustwording van de (carbon) footprint van ons voedsel heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. ‘Think global act local’ of een variant daarop staat bij de meeste congressen en voedselinnovatiewedstrijden op de agenda. Tijdens de Battle of the Cheetas was er interessant project dat het bord oversloeg en zich op de afvalbak wierp. Het team van Too Good to Waste richt haar pijlen op het weggooien van etenswaar en het voorkomen ervan. Supermarkten gooien namelijk een deel van ‘overdatum’ groente en fruit weg. Toen ik daarop werd gewezen was mijn eerste gedachte ‘waarom gaat het niet naar de voedselbank?’.

Upcycling
Het blijkt echter dat supermarkteigenaren niet zitten te wachten op extra kosten en dat voedselbanken maar beperkt open of beschikbaar zijn. Door de handling en verwerking van (bijna) verlopen groente en fruit uit handen te nemen van de supermarkt, te verwerken en terug te plaatsen in de supermarkt als sappen en soepen is het mogelijk om extra waarde te creëren. Dit wordt ook wel ‘upcycling’ genoemd, meerwaarde toevoegen aan gerecyclede producten.

Alternatief
In Frankrijk is er nu een alternatief concept met de real-time houdbaarheid app ‘Zéro Gâchis’. Verkopers kunnen aangeven dat een product bijna over datum is en de (potentiële) consument krijgt een aanbieding toegestuurd. Naast verkregen korting, spaart de consument punten per ‘gered’ product. De punten zijn via voedselorganisaties in te wisselen voor contant geld.

Waste in restaurants
Voedsel waste komt hiermee op de agenda van supermarkten, maar hoe gaan restaurants hiermee om, mede beperkt door de strikte regelgeving van de voedsel en warenautoriteit? Bekijk de mogelijkheden eens om een foodiebag beschikbaar te stellen voor gasten. Het werpt de schoom van ons af om thuis na te genieten van eten dat anders in de afvalbak zou verdwijnen. Interessant onderwerp? De april nieuwsbrief van Food inspiration gaat volledig over ‘No time to waste’

Maak van de afvalbak geen bodemloze put.

Armand Sol

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.