Wanneer bel je de adviseur?

21 september 2018 – Niek Timmermans blogt over het moment waarop je een adviseur het best kunt inschakelen. Hij biedt duidelijkheid met een metafoor: u moet de adviseur maar een beetje zien als de tandarts!

Wanneer bel je de adviseur?

Iedereen moet een drempel over om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Dat geldt voor veel dingen maar zeker ook voor je bedrijfsvoering. Ondernemers zijn niet altijd bereid om te erkennen dat zij er zelf niet meer uit komen en hulp van buitenaf nodig hebben. Zeker niet als dat op dringend verzoek is van een bank of een andere financier. Je bent tenslotte niet zelfstandig ondernemer geworden om je door een ander te laten vertellen wat je moet doen. Je weet het zelf beter en niemand kent jouw bedrijf zoals jij dat kent.

In werkelijkheid maken de meeste horecaondernemers veel uren op de werkvloer, of dit nu in een kantoor, in de bediening of in de keuken is. Er is dan weinig tijd en mogelijkheid om eens rustig van een afstand naar het bedrijf te kijken. De blik is met name naar binnen gericht, op het zo goed mogelijk aansturen van het bedrijf, dag in dag uit. De blik is niet naar buiten gericht om de ontwikkelingen in de markt in de gaten te houden of om te kijken hoe het bedrijf presteert ten opzichte van de rest van die markt. Als je er vervolgens bij het opleveren van de jaarrekening pas achter komt dat er pijn ontstaat ben je te laat om nog te moeten gaan ontdekken waar die pijn precies zit. Gedisciplineerde administratieve organisatie is daarom van levensbelang. Als u er zelf niet aan toe komt maandelijks de cijfers op een rij te zetten, besteed dit dan uit (ook daar kunnen wij uiteraard bij helpen).

Een externe adviseur inschakelen kost geld. Extra kosten maken, zeker als het al slecht gaat, is misschien niet direct de meest logische gedachte. Ik zou u kunnen vertellen dat een goede adviseur zichzelf terug verdiend door kostenbesparingen of gerealiseerde meeropbrengst, maar misschien dat een metafoor duidelijker is: u moet ons maar een beetje zien als de tandarts. Niemand heeft bij voorbaat veel zin in de periodieke controle, maar als het achter de rug is weet u wel precies hoe het ervoor staat. Misschien is alles tip top in orde, misschien alleen nog even naar de mondhygiënist en misschien is een vervolgafspraak voor behandeling noodzakelijk. Maar wie signalen negeert, te lang blijft doorlopen en te laat gaat, moet uiteindelijk zijn hele kies laten trekken.

Bedrijfsblindheid

Volgens mij krijgt iedere ondernemer vroeg of laat te maken met een zekere vorm van bedrijfsblindheid. Je gaat verklaringen geven voor tegenvallende cijfers, voor onwenselijke situaties op de werkvloer of voor het gevoel dat je er als ondernemer niet een dagje/weekendje/weekje tussenuit kunt. Een goede adviseur helpt je uit die droom en confronteert je met de werkelijkheid. Sommige ondernemers bellen tijdens de ontwikkeling van nieuwe plannen en zoeken de confrontatie voordat de zaak opengaat. Andere ondernemers bellen als de omzet of het resultaat stagneert en sommige als dit een aantal jaren op rij afneemt. Sommige bellen pas als de belastingdienst komt stickeren en de laatste groep belt überhaupt nooit.

Binnen ons bureau hopen we dat klanten met ons bellen als ze vooruit willen met hun bedrijf. Meer gasten en omzet, meer grip op kosten, meer rendement, meer structuur, beter management, strakkere organisatie, meer inzicht, meer vestigingen, meer vakantie, kortom vooruit met uw bedrijf.

Contact

Niek Timmermans, senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.