Wie wacht er nou graag op zijn eten?

26 januari 2018 – Michiel Dröge blogt over de toekomst van de bezorgmarkt, gebaseerd op de technische mogelijkheden in andere markten.

Wie wacht er nou graag op zijn eten?

Eind 2017 maakte Tripadvisor bekend dat ze met Takeaway.com gaan samenwerken. Dit voegt een aardige database aan kennis toe aan het bestand van Tripadvisor, dat afgelopen jaar tevens IENS toevoegde aan hun portfolio. Ik denk dat zo’n groot bedrijf de bezorgmarkt stormachtig kan gaan ontwikkelen.

De bezorgmarkt groeit de laatste jaren sterk, zo laten cijfers zien van Takeaway.com. Hiermee ook de groei van bezorg- en afhaalrestaurants. Door te specialiseren op alleen bezorgen en afhaal kunnen zij de gast op hun wenken bedienen en (bijna) tot op de minuut precies aangeven wanneer de maaltijd wordt bezorgd. Wie heeft er nou geen hekel aan wachten op eten?

Naadloze service

Ter vergelijking: de taxiservice Uber. Als je de app op je telefoon hebt kan je in een stad met een goede ‘Uber-dekking’ vaak binnen 10 minuten met de taxi de richting op die jij wilt. Je betaalt direct via de app, wordt opgehaald op aangegeven locatie en wordt even later op de plaats van bestemming gedropt. Stukje naadloze service!

Kan dit niet ook voor bezorgmaaltijden? Als jij wel eens op Facebook post wat je eet, met de nodige hashtags en omschrijvingen, onthoudt Facebook wat jij lekker vindt en hoe laat jij eet.
Stel: elke donderdagavond ben je onderweg en dientengevolge laat thuis dus bestel je een pizza. Op een gegeven moment weet de bezorg app precies wat jij wilt eten op welke dag.

Zulke info wordt al veelvoudig gebruikt: zogenaamde content marketing. Als jij met Kerst een luchtje hebt besteld voor je partner zie je deze een week later nog terug in je tijdlijn. Dan zou ik zeggen: dat kan ook voor bezorgmaaltijden, toch?

Hoelang nog?

De huidige technologie komt aardig in de buurt. Ik was een tijdje geleden in Londen en daar maakt men veel gebruik van de taxi- en bezorgservices van Uber. Toen ik daar een Ubertaxi bestelde, kreeg ik in de app al een bericht over de restaurants die in de buurt van mijn aankomstlocatie gelegen zijn. Niet toevallig waren dit ook nog concepten waar ik interesse in had, op basis van mijn Facebook likes. Ander voorbeeld is Fastaway, waar mijn collega’s van Horecatrends afgelopen zomer al over schreven.

De combinatie van de groeiende bezorgmarkt en technologische ontwikkelingen zullen ons in de toekomst op onze wenken bedienen. Zie je het voor je? Je bent onderweg naar huis en zit in de file of in de trein. Het is al etenstijd en je sterft van de honger. Dan is daar jouw redder in (hongers)nood: De bezorgapp! ‘Wil je je favoriete pizza laten bezorgen op je verwachte aankomsttijd thuis? Druk dan op ja’. Wie wacht nou graag op zijn eten…

Contact

Michiel Dröge, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Michiel is te bereiken via e-mail op michieldroge@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.