23 November 2022 – Niek Timmermans blogt over het nut van een haalbaarheidsonderzoek. Als ondernemer of aspirant-ondernemer ben je uiteraard overtuigd van je eigen plannen. Of het nou uitbreiding van de bestaande zaak is, een overname van een bestaand bedrijf of het starten van een nieuwe onderneming, zodra je als ondernemer naar de bank stapt voor de financiering ben je zelf overtuigd van het toekomstige succes ervan. Je steekt er immers ook een deel eigen vermogen in. Toch is het goed je plannen te laten toetsen op de bedrijfseconomische haalbaarheid. Bij de bank is het in veel gevallen niet voor niets een voorwaarde voor de financiering om die toetsing door een onafhankelijke partij te laten doen. Maar ook als die voorwaarde niet wordt gesteld, omdat je op andere manieren de financiering organiseert of omdat je vanuit eigen cashflow investeringen doet, is een haalbaarheidsonderzoek aan te raden. Het kan zijn dat de uitkomsten je eigen verwachtingen bevestigen, maar het kan ook zijn dat het haalbaarheidsonderzoek je behoedt van een financieel fiasco.
In de kern is een haalbaarheidsonderzoek terug te leiden tot twee hoofdvragen:
Het omzetniveau is afhankelijk van het concept, de ondernemer(s), de locatie en lokale marktomstandigheden. Is het concept krachtig en onderscheidend genoeg voor de marktsituatie waar het in terecht komt? Een snackbar hoeft niet bijzonder onderscheidend te zijn als het in een markt komt met voldoende vraag en beperkte concurrentie. Maar laten we eerlijk zijn, de gaten in de markt zijn in het Nederlandse horeca-landschap spaarzaam. Een nieuw restaurant in het centrum van een (middel)grote stad moet wel onderscheidend zijn om voldoende vraag te trekken.
De beoordeling van concept, locatie, concurrentie en vraag is essentieel om tot een reële omzetprognose te komen. Dat kan wat ons betreft dus niet door branchegemiddelden te nemen, met een gemiddelde omzet per meter te rekenen of op basis van aannames voor stoelbezetting en besteding. In de praktijk is dat wel een methodiek die we in veel ondernemingsplannen terugzien.
De tweede hoofdvraag is of het omzetniveau in goede verhouding staat tot de exploitatiekosten en kapitaallasten vanuit de benodigde investeringen. Kortom, is er een gezonde exploitatie mogelijk met voldoende rendement? De exploitatiekosten hangen af van het concept, een pannenkoekenrestaurant heeft een andere inkoopmarge dan een visrestaurant en een wereldrestaurant heeft andere personeelskosten dan een full-service concept. De huur is altijd een belangrijke factor en ook de kapitaallasten vanuit de benodigde investering moeten in goede verhouding staan tot het omzetniveau. Alles komt samen in een exploitatie- en balansprognose, die inzicht geven in de financiële buffer van de exploitatie en op basis waarvan de haalbaarheid wordt bepaald.
Ook als het plan haalbaar wordt geacht levert een haalbaarheidsonderzoek vaak nuttige inzichten over bijschaven van concepten, marktomstandigheden misschien wel een te hoge huur, een toets van de investeringsprognose, inzicht in een te hoge overnamesom, etc. Ook een haalbaar plan kan vaak op veel vlakken nog verbeteren. Je hoeft immers niet ziek te zijn om beter te worden.
Dus heb je plannen voor een nieuw bedrijf, overname of uitbreiding, bel vooral. Een eerste kennismaking om eens over je plannen te praten en wat wij daarvoor kunnen betekenen is bij ons altijd vrijblijvend.
Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via e-mail niektimmermans@spronsen.com telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.