Waardevolle clichés in de horeca

10 juli 2017 – Een zoete blog van David Maartense over clichés in de horeca; het zijn de kleine dingen die het ‘m doen….. En hoe makkelijk is het om daar op in te spelen in de horeca!

Laten we beginnen met het grootste cliché binnen de horeca: tevreden gasten komen sneller bij je terug dan minder tevreden gasten. Niets nieuws en logisch. Simpelweg betekent dit dat je er alleen maar voor hoeft te zorgen dat iedereen met een grote glimlach de deur weer uitloopt. De ervaring leert echter dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

Kleine geluksmomentjes

Aan de andere kant, is het nou echt zo moeilijk om ervoor te zorgen dat er een grote glimlach op het gezicht verschijnt van je gasten? Laatst hoorde ik dat uit onderzoek blijkt dat de mens het gelukkigst wordt van de zogeheten ‘kleinere geluksmomentjes’ in het leven. Dit kan het eerste kopje thee in je achtertuin zijn als de lente net begonnen is maar ook een toevallige glimlach van een voorbijganger. Nog een cliché: het zijn die kleine dingen in het leven die deze kleine geluksmomentjes creëren.

Clichés in de horeca

Juist deze kleine geluksmomentjes waar ze in het onderzoek overschrijven, kunnen ervoor zorgen dat gasten met een tevreden gevoel de deur uitlopen van het restaurant of ’s ochtends met een glimlach uitchecken bij het hotel. De horeca is bij uitstek hét vakgebied waarin deze geluksmomentjes dagelijks gecreëerd kunnen worden bij gasten. Van die simpele dingen: onthouden welk drankje die vaste gast altijd drinkt, het welkom heten van iemand met zijn of haar naam, het onverwachts verrassen van iemand die jarig is of doe eens gek en verras iemand die helemaal niet jarig is. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het draait allemaal om exceeding expectations. Die extra mijl lopen. Inderdaad, weer een cliché maar dit soort clichés zorgen er wel voor dat gasten weer bij je terugkomen en dat ze positief over je bedrijf praten tegen vrienden, familie en kennissen.

Gemotiveerd personeel

Maar het draait niet alleen om gasten, ook je personeel verdient het om deze kleinere geluksmomentjes te ervaren. Ook hierbij geldt: het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Uiteraard is een leuk salaris belangrijk maar zo nu en dan een compliment voor het werk dat je gedaan hebt, is minstens zo belangrijk. Krijg je dit voor elkaar, dan is de cirkel rond. Want de glimlach die daardoor verschijnt op het gezicht van je gastheer, is ook de glimlach die je gasten als eerste zien wanneer ze je restaurant binnen stappen. Je personeel de mogelijkheid bieden om je gasten te verwennen geeft hen daarnaast ook dat beetje extra plezier in clichés. Op horecatrends hebben we een aantal jaren (2007 – 2009) regelmatig geschreven over ‘Random Acts of Kindness’ (onverwacht vriendelijke gebaren). Kijk eens samen met je personeel wat jij hier mee zou kunnen binnen je bedrijf en maak gebruik van die clichés.

Contact

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.