Voedselintoleranties | Hoe duidelijk moet je zijn?

08 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe duidelijk je moet aangeven dat je bepaalde voedselintoleranties hebt. En wat gebeurt er als dit misgaat?

Voedselintoleranties | Hoe duidelijk moet je zijn?

Robin is er, na een periode van veel problemen met haar gezondheid, achter gekomen dat zij last heeft van veel voedselintoleranties. Dus in plaats van vaak gezellig uit eten moet zij nu overal rekening mee houden. Zij schrijft over haar ervaringen in de horeca en geeft u inzicht hoe het voor die zeurpieten met van ‘alles en nog wat’ werkt!

Wat doe je als je de avond voor je vakantie je spullen al zijn ingepakt, de auto al ingeladen is en je de koelkast al leeggemaakt hebt? Juist, uiteten. Of in ieder geval, dat doen wij. Een goed begin van de vakantie!

Aangezien de auto parkeren in Amsterdam niemands favoriete ding is, reden we naar Naarden. Een stadje waar we beiden niet zo bekend waren. Nadat we het schattige centrum in reden, zagen we al snel restaurants waar we nog terecht konden. Na even kijken waar we het liefst wilde eten, gingen we zitten bij een gezellig terrasje. En toen kwam het ongemakkelijke moment waarop ik moest aangeven dat ik behoorlijk wat intoleranties hebt. Als een groot liefhebber van de horeca en van uiteten gaan, wil ik geen lastige gast zijn, echter kan ik nu helaas tijdelijk niet anders.

De jonge ober hoorde mijn verhaal aan en zei, ‘als je iets op onze menukaart kan vinden, dan maken we dat’. Zo gezegd, zo gedaan. Een ceviche en wat frietjes ernaast. Bij de bestelling gaf ik nog eens extra aan dat ik alle ingrediënten van mijn intoleranties echt niet mag hebben, waarop de ober zegt: “Geen zorgen, ik geef het door bij de keuken”. Super – dacht ik.

Tijdens het eten van mijn frietjes, zeg ik tegen mijn vriend, volgens mij zijn de frietjes gebakken in pindaolie. Maar hij had net pindasaus op dus proefde het verschil niet meer. Ik besluit zelf om gewoon verder te eten omdat ik het gevoel heb dat ik het me misschien wel inbeeld.

Later bleek dat ik mij het niet inbeeldde. Nou is het gelukkig niet zo dat ik bij het eten van pinda’s direct mijn leven in gevaar breng, zoals sommige mensen natuurlijk wel hebben. Maar ik kreeg er wel behoorlijk last van. Dit was de eerste keer sinds ik weet waar ik rekening moet houden, iets van de no go lijst had gegeten, hierdoor weet ik nu ook dat stiekem iets eten in de toekomst het echt niet waard is.

Een foutje is natuurlijk zo gemaakt, maar toch heeft dat foutje ervoor gezorgd dat één van je gasten zich een dag super naar heeft gevoeld. Gelukkig loopt het in dit geval af met een sisser, maar hoe geef je nog duidelijker aan dat je iets niet mag hebben?

Contact

Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de sociale media bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche

Deze blog is geschreven door Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.