Voedselintoleranties | De ultieme Italiaanse Pub

22 augustus 2023 – Robin van Spronsen blogt over een Italiaanse pub in een klein dorpje, dat glutenvrije en veganistische pizza opties aanbiedt.

Voedselintoleranties | De ultieme Italiaanse Pub

Robin is er, na een periode van veel problemen met haar gezondheid, achter gekomen dat zij last heeft van veel voedselintoleranties. Dus in plaats van vaak gezellig uit eten moet zij nu overal rekening mee houden. Zij schrijft over haar ervaringen in de horeca en geeft u inzicht hoe het voor die zeurpieten met van ‘alles en nog wat’ werkt!

Wat gebeurt er als je een Engelse pub in een Italiaans dorpje neer zet? Het zit tien minuten na openingstijd bomvol. En vergis je niet, er zitten alleen maar Italianen. Toen ik onderzoek deed naar de omgeving waar ik op vakantie ging kwam ik langs een restaurant genaamd ‘Jolly Jumper’, het best te omschrijven als een Italiaanse pub. Ze openen elke avond om 19:00 hun deuren en om 19:10 zit het terras vol. Wil je om 19:45 nog een tafel of een bestelling afhalen? Vergeet het maar.

Ik weet waarom ik er zo’n fan van ben: hun glutenvrije pizza’s! Nu weet ik toevallig dat de reden dat er zo veel glutenvrije opties in Italië zijn, is omdat procentueel gezien vrij veel mensen coeliakie hebben in Italië, en ieder kind onder 6 daar op word getest. Toch zit dat terras niet alleen vol met Italianen die coeliakie hebben.

Glutenvrije opties

Het is opvallend om te zien dat wanneer een restaurant lekkere glutenvrije opties aanbiedt dat je dan een groter publiek bereikt. Het waren niet echt life-changing pizza’s (ook de normale niet, als ik mijn vriend moet geloven) maar tijdens het online zoeken was al duidelijk dat er geen andere zaak in de buurt ook glutenvrije opties aanbood. Tuurlijk spelen er ook andere factoren mee in het succes van de zaak, maar voor mij waren de glutenvrije pizza’s de reden dat we er 4 keer pizza hebben gehaald.

Ze boden naast de glutenvrije pizza’s ook glutenvrije biertjes aan, en de pizza indien gewenst met veganistische kazen. Ze hadden zelfs een glutenvrije burger voor de echte liefhebber! Dat de zaak, naar mijn mening iets minder charme had, maakte niet uit. De pizza’s waren lekker, en ik hoefde mij geen zorgen te maken dat ik per ongeluk iets verkeerds zou eten en ze dachten met mij mee.

Dat meedenken willen vast meerdere restaurants doen voor hun gasten en het hoeft ook niet erg moeilijk te zijn maar het helpt als je de glutenvrije-, veganistische of vegetarische opties al online aangeeft! Hierdoor wist ik al voordat we arriveerden op ons vakantieadres dat ik graag de pizza van de Jolly Jumper wilde proberen!

Een makkelijke manier om te laten zien dat je ook mensen met allergieën en intoleranties graag tegemoet komt: zet het op je menu online of post er eens over op je sociale media kanalen! Persoonlijk werken foto’s helemaal goed voor mij en zorg dan dat je een hashtag gebruikt of de woorden voluit schrijft, dit maakt het vinden van je restaurant een stuk makkelijker! Grote kans dat ik dan langskom als ik in de buurt ben!

Deze blog is geschreven door Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.