Vermout is verraderlijk

26 april 2016 – Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies blogt over hoe verraderlijk vermout kan zijn op een zomerse dag.

Het feit ik maar al te graag op de hoogte ben en blijf van de laatste en komende trends nam ik afgelopen week samen met mijn collega´s het nieuwe drankje voor komende zomer op de proef, vermout!

Wat heb je nodig om een goede vermout te proeven? Allereerst natuurlijk een goede vermout. Dit bleek nog niet zo makkelijk te zijn als dat het leek. Bij de standaard slijterijen van Den Haag kwam ik afgelopen week niet verder dan de Martini. Om toch goed voor de dag te komen bij mijn collega’s moest ik op zoek naar een andere manier. Bestellen op internet was niet mogelijk want ik had het de volgende dag al nodig (goede planning!).

Ik nam de proef op de som en liep samen met mijn vriendin een nieuw hip restaurant in Den Haag binnen, restaurant Anna. Eenmaal binnen vroeg ik na een glas wijn of de ondernemer ook al mooie vermout’s schonk. Jazeker, was het antwoord. Direct liep hij naar de bar en kwam terug met een hippe fles rode vermout van Burschik. Heerlijk zegt hij, paar blokjes ijs erin, schilletje van de sinaasappel die ik vooraf even over de rand van het glas heb gewreven. Dat smaakt niet mis kan ik je vertellen. Ook mijn vriendin werd enthousiast. Het woord dat vaak viel was, verraderlijk. Het is een verraderlijk drankje. Dat is het, want op een mooie zomerse dag geloof ik er heilig in dat een ieder dit weg drinkt als limonade terwijl het alcoholpercentage toch 16% is!

Omdat ik er niet in was geslaagd om een fles te kopen bij één van de slijterijen besloot ik de ondernemer te vragen of hij wellicht nog een dichte fles had. Het verhaal dat het voor een kleine proeftest was voor mijn collega’s deed deze man een uitzondering maken. De fles werd eind van de avond overhandigd en netjes op de rekening gezet.

De VSP vrijdagmiddagborrel, het moment om mijn collega’s kennis te laten maken met dit ‘verraderlijke’ drankje. Met maar liefst negen man proefden we het drankje zoals deze ook bij restaurant Anna werd geserveerd. Na allemaal een slok te hebben gehad, waren de meningen verdeeld. Het merendeel vindt het zeker een geschikt terrasdrankje, voor de meesten was de rode wel aan de zoete kant. Dan maar een flinke scheut tonic erin, wat bleek? Het drankje werd nog ‘verraderlijker’, met de tonic! De vermout wordt minder zoet, zeker met een wat frissere tonic (zoals de Double Dutch).

Conclusie: voor deze zomer hebben we er naast de Gin Tonic, ciders, speciaalbieren, de sauvignons uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika een verraderlijk drankje bij, de vermout.

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.