Tijd voor nieuw hotelbeleid

28 januari 2019 – Guido Verschoor blogt over hotelbeleid door gemeentes, alhoewel hij signaleert dat er steeds meer behoefte is aan een logies- in plaats van een hotelvisie.

Tijd voor nieuw hotelbeleid

In tijden van economische voorspoed stapelen nieuwe hotelplannen zich in razend tempo op. Inkomend toerisme zorgt voor een toenemende vraag naar hotelkamers, de zakelijke markt boekt er weer lustig op los en ook het binnenlands weekendje weg inclusief hotelbezoek is populair.

Een dynamische markt in ontwikkeling vraagt ook van gemeentes dat zij niet stil blijven zitten en meebewegen met wat de markt doet. Het is dan ook niet vreemd dat wij in deze tijden vaak de vraag krijgen om hotelbeleid op te stellen of bestaand beleid, vaak daterend uit de crisisperiode, te actualiseren.

Waar we bij een horecavisie vaak de hoofdvraag krijgen: ‘hoeveel horeca kan er nog bij?’, zien we bij de hotelvisies vaak de volgende vragen centraal staan: ‘Hoe staat het huidige aanbod erbij, bedienen we de juiste doelgroepen voldoende en wat voor hotels missen we nog?’. Boeiende vragen, mede gezien het feit dat het bij hotelbezoek over het algemeen een afgeleide vraag betreft. Men heeft een stad op het oog om te bezoeken voor zaken of plezier en zoekt daar vervolgens een hotel bij. Het is bijna nooit andersom. Het is dus vaak de vraag: Wat heeft een stad of regio te bieden en wat voor plannen zijn er de komende jaren om het gebied aantrekkelijker te maken.

Het behoeden voor toenemende concurrentie is geen reden voor gemeentes om nieuwe hotelinitiatieven af te wijzen. Wel is het in belang van iedereen dat vraag en aanbod in balans is, immers niemand heeft er wat aan als er door overaanbod leegstand en verpaupering ontstaat. De Ladder van Duurzame Verstedelijking geeft hierbij richting over wat wel en niet past, waarbij gelukkig in 2017 al aanpassingen zijn gedaan om het proces werkzamer te maken.

Wij zijn van mening dat een richtinggevend ontwikkelingskader handvatten biedt, waarbij het belangrijk is nieuwe hotelplannen ook individueel te behandelen. Nieuwe hotels realiseren namelijk voor een deel additionele vraag (vergroten van de vijver), alleen ligt dit deel voor een standaard drie sterren ‘keten-slaaphuis’ lager dan bijvoorbeeld bij een wellness hotel, een hostel of een congreshotel. Maatwerk is hier op z’n plaats!

Door nieuwe ontwikkelingen zien we overigens dat de behoefte steeds vaker een logies– in plaats van een hotelvisie betreft. Airbnb, short-stay en B&B zijn allen segmenten die groeien in aanbod, deels een eigen publiek trekken maar ook deels uit dezelfde vijver vissen. Het is niet voor niets dat steeds meer hotels ook appartementen aanbieden voor gasten die langere tijd willen verblijven.

Indien u behoefte heeft om eens met ons verder te praten over de hotelplannen in uw gemeente, neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.