15 februari – Een blog van Leonie van Spronsen waarin zij bespreekt wat het sportevenement-effect is op de hotellerie en particuliere verhuur zoals Airbnb.
Het sportevenement-effect op de hotellerie kennen we allemaal. Zelf verkocht ik in een eerder carrière al vijf sterren hotelkamers van 23m² voor € 1.250,= tijdens de Champions League finale. Berekeningen die we met Van Spronsen & Partners horeca-advies deden in het verleden wezen uit dat tijdens voetbal WK’s hotelkamerprijzen soms met 1000% stegen. Een fenomeen dat we allemaal begrijpen maar waar de gast toch graag over zeurt.
Echter door de ontwikkeling van de afgelopen 20 jaar waarbij we steeds meer korte termijn appartement huur gebruiken zoals Airbnb, gold dit effect ook steeds meer voor individuele appartementen die werden aangeboden tijdens zulke evenementen.
Afgelopen weekend vond de Super Bowl plaats in Phoenix (Arizona, VS) tegelijktijdig met een populair golftoernooi genaamd “Phoenix Open”. Hier zagen we een nieuw signaal op de particuliere verhuurmarkt. The New York Times schreef dat de korte termijn verhuur (veelal Airbnb in de markt) amper 50% bezetting draaide tijdens deze week. Dan zijn er twee opties: of er is niet genoeg vraag of er is te veel aanbod. De journalist dook erin en kwam er achter dat hier veel te veel aanbod was. Er gelden in Phoenix (nagenoeg) geen regels of wetten voor particulier verhuur en dat had geleid tot een hoop gelukszoekers. Met het vooruitzicht van de Super Bowl en het golftoernooi zij-aan-zij is er een wildgroei ontstaan aan mensen die hun woning te huur aanboden. Deze huurwoningen werden voor woekerprijzen aangeboden, hierdoor kwam de hotellerie beter naar voren: “Want wat gebeurd er als de prijzen voor een hotelkamer en een kamer of appartement in de verhuur even duur zijn? Dan kiest de gast vermoedelijk wel voor het hotel met de service en faciliteiten.” En die zaten inderdaad wel gewoon vol.
Mijn punt is: tijd om namens de hotellerie een bloemetje te sturen naar Airbnb? Leidt de enorme ontwikkeling van deze markt de gast nu automatisch weer terug naar het hotel?
Voor de toekomst is interessant: hoe gaat dit de komende jaren zich ontwikkelen? Tijdens de Olympische Spelen bijvoorbeeld in Parijs volgend jaar.
Daar hebben ze wel strenge regels voor Airbnb houders maar in principe mag iedereen haar of zijn woning 120 dagen verhuren. “Ik durf wel een wedje te leggen op welke dagen de meeste Parisiens in ieder geval zullen kiezen in 2024”. Gaan deze appartementen wel volstromen of zullen we weer het hetzelfde beeld zien: vooral hotelbezetting? Ik houd het in de gaten.
Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.