Speciaalbier voor de massa!

1 mei 2019 – Nick ten Hove blogt over de enorme populariteit van speciaalbieren en het effect op de marketing van de speciaalbieren zodra deze worden overgenomen door de grote partijen.

Speciaalbier voor de massa!

Jarenlang was het pils dat de klok sloeg in de Nederlandse kroeg, de grote brouwerijen brouwde hier dan ook lustig zoveel mogelijk van, zodat het zo goedkoop mogelijk zou zijn. Om er toch enig exclusief elan aan te geven dronk je dit pils in de kroeg niet uit een flesje maar uit een ‘vers’ getapt fluitje of vaasje.

Dankzij de huidige bierrevolutie bieden juist de kleine brouwers diversiteit en creativiteit, iemand moest zich toch af zetten tegen de grote jongens! Dus drinken we momenteel steeds meer en vaker speciaalbier in plaats van pils. Wat mij echter wel opvalt is dat het speciaalbier van deze kleine brouwers nu ook steeds vaker beschikbaar is op tap.

Zo bezocht ik een aantal weken geleden samen met een collega de opening van Lagunitas Tapkabinet in Amsterdam. Het eerste establishment van Lagunitas buiten de States, leuke ervaring, mooie zaak en met name de cassettebandjes aan de muur en de traditionele (Mexicaanse?) muzikanten hebben mijn hart die avond gestolen. Erg onderscheidend van het gemiddelde speciaalbier café vond ik het daarentegen niet. Toch stond het rammend vol en verwacht ik ook dat dit de aankomende periode wel even zo zal blijven. De consumptie van speciaalbier blijft maar stijgen en lijkt voorlopig ook niet af te remmen. Overal in Nederland ontstaan evenementen rondom speciaalbier en het aantal kleine brouwerijen in Nederland is de laatst 5 jaar ruim verdubbeld in aantal. Zelfs het thuis brouwen zit enorm in de lift.

Speciaalbier is dus gestaag steeds meer aan het landen bij de massa en de grote brouwerijen spelen hier traditioneel op in, zo kocht Duvel onlangs Brouwerij ’t IJ op. Een verdere toename in de consumptie van speciaalbier lijkt voor de hand te liggen. Langzaamaan zie je in restaurants naast de wijn/spijs combinaties ook bier/spijs combinaties verschijnen en zijn de supermarkt schappen steeds rijkelijker gevuld met de meest uiteenlopende speciaalbieren.

Het Lagunitas Tapkabinet is dus eigenlijk een tent waar alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren samenkomen; Lagunitas begon in 1993 als kleine speciaalbier brouwerij in Californië en verzette zich altijd fel tegen de grote spelers op de markt. Sinds 2017 is Heineken echter volledig eigenaar van de Amerikaanse brouwer. Met de overname is de naamsbekendheid van Lagunitas flink gegroeid en zal het vast niet lang meer duren voordat de massa het maar al te graag ook in de supermarkt zal kopen.

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.