Samenwerken, samen plezier maken & samen verdienen

8 februari 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over voorbeelden van samenwerken in Londen, het plezier onderling en de meerwaarde hiervan.

Voor onze website horecatrends.com  ontvangen wij met enige regelmaat persberichten over chefs die gaan samenwerken. Niets bijzonders als je kijkt naar de culinaire top waar met enige regelmaat chefs bij elkaar komen voor een evenement of inspiratie congres. De culinaire top geeft hierin een goed voorbeeld, de evenementen die ze organiseren worden meestal goed bezocht en het onderlinge plezier spat er vaak af. Gezien de prijzen die voor sommige evenementen gevraagd worden, komt het ook met het verdienmodel wel goed!

Het leuke van de persberichten uit Londen is dat het niet zo zeer gaat om het culinaire niveau, het varieert van shoarmazaken die chefs uit totaal andere keukenrichtingen vragen om zijn variant van shoarma te creëren tot döner tot Indische restaurants met soortgelijke insteek. We hebben trouwens recent ook in Nederland een voorbeeld gezien tijdens de Hotelnacht in Amsterdam. Chef Chris Naylor van Michelin-restaurant Vermeer opende die nacht een pop-up restaurant: Döner Vermeer. Gasten konden die nacht drie soorten broodjes döner kopen: kip, kalfssukade en lamsbout met huisgebakken brood, gegrilde en gepekelde groenten en een geheime saus. Natuurlijk hebben we ook in het verleden dit soort initiatieven gezien, chef Peter Gast van het restaurant ’t Schulten Hues nam deze jaren geleden al. Zoals de Lazy Sundays die hij regelmatig organiseerde met SchultnHues&Friends en later opende hij ook De Ballenbar in de foodhallen in Amsterdam waar hij bitterballen verkoopt.

In Londen zien we dit soort kruisbestuivingen momenteel erg vaak, ik heb al diverse voorbeelden zien langskomen. Een chef van een buitenlandse keuken die een bepaald gerecht centraal zet en collega’s vraagt hier een variant op te maken. Bijvoorbeeld bij restaurant Jamavar (een Indisch restaurant met een Michelin ster), nodigde chef Samyukta een viertal collega chefs uit om hun signature versie van een Kulcha, een klassiek gevuld brood uit India, te maken. Bij Berber & Q Shawarma Bar hebben de eigenaren vier hippe chefs uitgenodigd om een pita broodje, ‘the humble but mighty pita’, te creëren dat een week op het menu van de Shawarma Bar komt te staan. Zij organiseren elk jaar in januari een Pita Party!

Andere voorbeelden die ik gezien heb: chefs die bij elkaar in de buurt een restaurant hebben die op bepaalde dagen (lees de minder drukken dagen) met elkaar in één van de restaurant ‘culinair’ gaan jammen. Voorbeelden waarmee je je eigen gasten en de gasten van collega chefs kunt verrassen. Het grote voordeel, het inspireert om je te verdiepen in een andere keukenrichting, je maakt plezier met collega’s en het levert heel vaak free publicity op in de lokale pers. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen dat je er allemaal aan verdiend!

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.