Robotbezorgers

10 februari 2022 – Onze collega Cas van Vuure blogt over hoe robotbezorgers de pakket- en voedselbezorging in de toekomst over gaan nemen. Ook hier in Nederland wordt er al op een universiteitscampus mee geëxperimenteerd, hij vraagt zich af of we dit, zeker voor de ‘last mile delivery’, ook niet binnen kleinere gemeenschappen moeten gaan doen?

Robotbezorgers

Zelf heb ik ze nog niet zien rijden maar ik zie wel steeds meer online berichten langskomen over het testen van robotbezorgers. (Kleine)zelfrijdende autootjes die pakketjes, maaltijden of iets anders tot aan je deur bezorgen. Een interessante ontwikkeling die ik graag in deze blog uitpluis. Wat zijn de gevolgen voor bijvoorbeeld het verkeer, milieu en de samenleving van de toekomst?

Autootjes die, zonder bestuurder, jouw bestelling thuis komt afleveren. Het klinkt als iets van ‘back to the future’ maar het komt echt steeds dichterbij. Er zijn al meerdere bedrijven die actief investeren in deze technologie. Denk aan Uber, Amazon en FedEx maar ook Domino’s wil jouw pizza’s ooit op deze manier gaan bezorgen. Iets wat mij erg leuk lijkt!

Toegegeven, de inzet van de techniek om op deze manier te bezorgen bevindt zich nog in een pril stadium. Zo worden ze tot nu toe alleen ingezet op universiteits- en bedrijfsterreinen of binnen ziekenhuizen. Alleen in situaties die makkelijk in kaart te brengen zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze technologie zich in de komende jaren flink gaat ontwikkelen om vervolgens het grotere publiek te kunnen bereiken.

In de zorg kunnen robots zelfs verschillende taken verlichten of geheel overnemen, denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van bloedvoorraad of medicijnen. Er zijn ook sociale robots die eenzame ouderen kunnen vergezellen maar dat is weer een andere tak van sport. Recent hebben we zelfs een robot gespot in een restaurant die door een bedlegerige gehandicapte jongere werd voorzien van een stem. Dat is ook in de zorg een optie die ik nog niet heb gehoord.

Bezorgrobots in het verkeer | Ook negatieve geluiden

Vooral het feit dat er met de bezorgrobots minder verkeersongelukken voorkomen is natuurlijk geweldig. Iedereen heeft wel de video’s online gezien van Tesla’s die op het laatste moment nog weten uit te wijken en een ongeluk voorkomen. Deze technologie wordt ook in de robotbezorgers gebruikt, technologie die verkeersongevallen voorkomt of in ieder geval ervoor zorgt dat de impact van een ongeluk minder is.

In Toronto is echter Geoffrey, the cute pink robot, van de straat gehaald. Dit doordat de mindervaliden groep in deze gemeenschap zich zorgen maakte over hun en ieders veiligheid als zulke robots op de stoep, weg of het fietspad mochten rijden. Andere vragen schieten omhoog over de aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld een ongeluk. Er is namelijk geen bestuurder in het spel dus wie is dan de schuldige? Uit onderzoek blijkt dat 90% van de ongevallen veroorzaakt wordt door de bestuurder. Een wereld waar de bestuurder verwijdert kan worden klinkt dus ideaal, de techniek lijkt beter te kunnen reageren dat wij mensen. Maar wie wordt er verantwoordelijk gehouden bij een ongeluk, de organisatie waar de robot voor rijdt of de fabrikant? Hier is de wetgeving wereldwijd en ook in Nederland nog niet op aangepast. Een compleet autonome auto nog dan ook nog niet toegestaan op de Nederlandse wegen.

Veel investeerders zijn ervan overtuigd dat deze manier van bezorgen de toekomst is. Er wordt steeds meer over pakketbezorging gesproken waarvan de laatste kilometers (last mile) met deze technologie gedaan kan worden. Omdat de autootjes op elektriciteit rijden is deze oplossing ook een stuk minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld bestelbusjes.

Volgens mij moeten we er in Nederland ook gewoon meer mee gaan experimenteren

Ik begrijp heel goed dat er zorgen zijn over de deelname in het verkeer en de combinatie met ouderen. Zeker ook in combinatie met onze fietscultuur! Toch ben ik van mening dat deze zorgen weggenomen kunnen worden naarmate de technologie verbetert. Alhoewel ik een compleet autonome pizzabezorging de komende vijf jaar nog niet zie gebeuren, lijkt het me voor de ‘last mile’ pakketbezorging erg handig, een stuk minder milieubelastend en waarschijnlijk ook goedkoper!

Ook in Nederland wordt er het een en ander geëxperimenteerd met bezorgrobots. Bijvoorbeeld op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, daar rijdt Rosie rond tussen de Spar en de universiteit. Een eerste stap richting een autonome bezorgwereld. Maar ook dit is weer op een locatie die goed in kaart te brengen is, hoe gaat dit vormkrijgen in grote steden? Wellicht wordt het tijd dat we in Nederland deze robots gaan testen in kleine dorpen of steden om te ervaren wat de impact is op het verkeer.

Ik zie vaak de bezorgauto’s van Picnic langsrijden. Ook elektrische autootjes speciaal ontworpen om meerder boodschappen kratten te vervoeren. Nu nog met bestuurder maar kan dit niet door een robot gedaan worden? Of ligt het antwoord in efficiëntie?

Contact

Cas van Vuure is junior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via casvanvuure@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.