Practice what you preach

4 Januari 2023 – Niek Timmermans blogt over practice what you preach met betrekking tot duurzaamheid. Na een lange wandeling door de natuur bezocht ik samen met mijn gezin een pannenkoekenrestaurant, wat een heerlijke Hollandse traditie is dat toch. En ik ben dan zo iemand die de hele menukaart gaat zitten lezen. Naast de lange lijst van pannenkoekvariaties (wie eet er een pannenkoek chili con carne?) staat een paragraafje op de kaart over maatschappelijk verantwoord ondernemen, waar het bedrijf zogezegd voor staat. “Niet alleen proberen wij zo min mogelijk niet-afbreekbaar materiaal te gebruiken en ons afval optimaal te scheiden voor recycling, ook steunen wij diverse goede doelen”.

Practice what you preach

Mijn oog valt op het plantje op tafel, dat is gemaakt van plastic. Dat is slecht te rijmen met “zo min mogelijk niet-afbreekbaar materiaal”. Zet daar dan een echt plantje neer. Planten verzorgen is meer moeite en kostbaarder, maar past dan wel bij de beweringen die gedaan worden op de menukaart.

Op tafel staat verder ook een fles stroop, in een plastic wegwerpverpakking. Ik heb wel eens bij een pannenkoekenrestaurant gezeten met grote keramische strooppotten op tafel, met van die houten lepels erin. Ik moet toegeven, het vergt meer werk om het netjes en schoon te houden en er zullen ongetwijfeld mensen twijfelen over de hygiëne van dat alles, maar als het bij de bedrijfsfilosofie past moet je dat doen.

De frisdrank van de kinderen wordt geserveerd in een plastic wegwerpfles van een halve liter. Natuurlijk makkelijker dan glazen statiegeldflessen in bewaring te houden en terug te sturen naar de leverancier, maar heb het dan niet over zo min mogelijk niet afbreekbaar materiaal.

Kraanwater verkochten ze niet, wel een fles S.Pellegrino dat per dieselvrachtwagen bijna 1.200 kilometer heeft afgelegd uit Italië om hier te komen. Systemen om kraanwater in mooie flessen te tappen en zelfs te voorzien van koolzuur werken uitstekend, dat lijkt mij meer maatschappelijk verantwoord. En daar wil ik als gast ook prima voor betalen, dus aan winstmarge hoeft het niet te liggen.

Misschien was deze ondernemer geïnspireerd door de reclames van Shell; voor een schonere toekomst, maar het lijkt mij het beste om gewoon te doen wat je zegt en daar eerlijk over te zijn. Je kunt natuurlijk onmogelijk in één keer alles doen op gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen. Voor zo’n groene zeiksnor als ik blijft er altijd wel iets te verzinnen dat beter kan. Maar ga geen dingen beweren die je niet doet. Dat maakt de rest van het verhaal over afval scheiden en goede doelen steunen namelijk ook ongeloofwaardig, terwijl dat misschien juist wel heel goed gedaan wordt. Zo zat ik mij daar een beetje druk te maken, toen keek ik nog eens om mij heen. Iedereen verder genoot gewoon van zijn pannenkoek, dat ben ik toen ook maar gaan doen.

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via e-mail niektimmermans@spronsen.com telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn. 

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.