Pinnen? Ja graag!

19 augustus 2016 – David Maartense, medewerker Marketing & Communicatie, stoort zich aan het feit dat er anno 2016 nog niet overal in Nederland met de pinpas kan worden betaald.

Een aantal weken geleden was ik in Zwolle waar één van mijn vrienden zijn verjaardag vierde. Een hoop gezelligheid, eerst bij hem thuis en vervolgens ouderwets de kroeg in. Tijdens mijn tijd op de Middelbare Hotelschool in Zwolle, zo’n acht jaar geleden, deden we dit vaker. Niets beters dan om na een pittige week school even af te koelen in één van de vele feestcafé ’s die Zwolle rijk is.

Het principe op de vrijdagmiddag was eigenlijk helder. Zo snel mogelijk na het laatste schooluur de bus in naar het centrum, even een vette hap bij de McDonalds, geld pinnen en de kroeg in. Dit ging dan door tot je gepinde geld op was.

Anno 2016 zijn de contrasten duidelijk zichtbaar. Op vrijdagmiddag ben ik aan het werk, de vette hap bij McDonalds train ik er minder snel af dan toen en geld dat op is? Nooit meer mee te maken. Oké, dat is niet helemaal waar en als dat dan toch zo is, dan pin ik wat extra. Sterker nog, als ik ergens een biertje ga pakken dan heb ik nauwelijks nog contant geld op zak.

Terug naar de verjaardag. Zonder contanten maar mét pinpas was ik klaar om, net als vroeger, de feestkroegen in Zwolle opnieuw te ontdekken. Tijdens deze ontdekkingstocht werd snel duidelijk dat er eigenlijk niets is veranderd. De kroegen zien er hetzelfde uit, de muziek nog even slecht, de doelgroep is hetzelfde. Kortom, alles is zoals toen. Alles behalve het feit dat je niet meer met briefgeld loopt te pronken, maar overal kan pinnen. Bijna overal dan, want toen ik na het bestellen van een rondje bier mijn pinpas tevoorschijn haalde, kreeg ik een wazige blik van de barman in één van die kroegen. “Heb je ook cash bij je want je kunt hier niet pinnen”.

Niet pinnen? Kom op, het is 2016. Dat je als kroeg niets verandert en dat alles nog hetzelfde is als de vrijdagmiddagen vroeger, dat is geen probleem. Ook ik ben voorstander van het motto ‘Never change a winning team’. Maar het wordt zo langzamerhand wel essentieel (met 330 miljoen euro aan gepind geld in 2015) om eens na te denken over het aanschaffen van een pin automaat. Dan kan ik, net als vroeger, drinken tot m’n geld op is. Het verschil met toen is alleen dat er op mijn pinpas een veel groter bedrag staat dan wat er tien jaar geleden aan cash in mijn zak zat. Pinnen? Ja graag!

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.