Openingstijden, wees de constante factor

20 juli 2017 – Bram Kosterink blogt over startende horecabedrijven en het belang van constantheid, met name in de openingstijden. Je kunt als ondernemer nu eenmaal niet van een gast verwachten dat wanneer hij je zaak wilt bezoeken hij dit zal blijven proberen totdat jij denkt, dit is een goede dag. Wees een constante factor!

De afgelopen maanden worden er in Den Haag aan de lopende band nieuwe horecazaken geopend. Te gek voor de ondernemers en gasten, er is genoeg te beleven in de stad. Gelukkig zijn er veel voorbeelden van hoe het moet, helaas zijn er ook voorbeelden van nieuwe zaken die op cruciale punten de plank misslaan.

Kennismaken met je bedrijf

Ik ben er van overtuigd dat het van wezenlijk belang is dat je je gast kennis laat maken met je bedrijf. Dit klinkt logisch, maar ik bedoel dat je zorgt dat je gasten weten wat voor bedrijf je bent, wat ze van je kunnen verwachten als ze bij je komen eten en het belangrijkste dat ze weten op welke dagen je open bent en wat de openingstijden zijn.

Bij dit laatste punt ontbrak het de afgelopen maanden bij een aantal nieuwe zaken. Regelmatig wilde ik één van de nieuwe restaurants bezoeken, maar werd vervolgens geconfronteerd met “nieuwe” openingstijden. Eén keer kan natuurlijk door onvoorziene omstandigheden in de beginfase gebeuren. Maar als het vervolgens twee of drie keer gebeurd zie je mij als gast niet meer terug. En ik ben niet de enige, bij die keren dat ik voor een dichte deur stond, stonden er ook andere gasten. Hoe kan het nou gebeuren dat je in de openingsmaanden je zaak op normale dagen, eerder of gewoon helemaal dicht doet.

Openingstijden, de aanhouder wint

Ik begrijp dat de opstartfase per bedrijf heel verschillend is. Zo kent het ene bedrijf een super start en is er al voor de opening een buzz rondom het bedrijf ontstaan, de nieuwste hotspot zeg maar. Het tegenovergestelde komt in de regel vaker voor: je moet er aan trekken om gasten binnen te krijgen. Dan zijn er dus dagen dat je gewoon niet genoeg gasten hebt om überhaupt break-even te draaien. Als het goed is heb je hier in de opstartfase een potje voor gereserveerd. Want de aanhouder wint! Wanneer je op alle vlakken een constante factor bent, moet dit – mits je een goed concept hebt – op den duur aanslaan. Key in dit verhaal is dat je niet te snel opgeeft, je bent je droom aan het waarmaken, neem je gasten hier in mee.

Helaas zijn er aantal van de bedrijven die ik destijds wilde bezoeken inmiddels alweer gesloten, binnen een half jaar. Waarschijnlijk omdat ze er geen heil meer in zagen. Ik ben er van overtuigd dat deze bedrijven meer omzet hadden gedraaid als ze constant waren gebleven in hun openingstijden. Je kunt nu eenmaal niet van een gast verwachten dat wanneer hij je zaak wilt bezoeken hij dit zal blijven proberen totdat jij denkt, dit is een goede dag.

Contact

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.