Omzetgroei begint bij Kerstmis 2015

4 december 2014 – Stel dat de planning van 2015 al in orde is. Dat vaste evenementen, geplande verkoopacties, online advertenties, direct-mailings, nieuwsbrieven en social-mediacampagnes al ingepland zijn. Dan ontstaat er ruimte in de organisatie en vooral in het hoofd van de ondernemer! Vervolgens kan gedacht worden aan omzetgroei. Waar begin ik? Met een # op Twitter of met een direct-mailingactie? Heeft het wel zín om Kerst 2015 al te plannen? Welke nieuwe events zouden aanslaan? En wat is mijn Pinterest-wachtwoord ook alweer?

“Plannen jullie 2015 even door?”, vroeg ik twee weken geleden aan een ondernemer tijdens het overleg met de marketingafdeling, “dan kunnen we daarna voor extra omzet zorgen”. Een heerlijk gesprek! En ik ben ervan overtuigd dat een jaarplanning één van de meest effectieve bijdragen aan de omzetgroei van een horecabedrijf is.

Weerbarstige praktijk

Toch is het voor de meeste gastvrijheidsondernemingen een gevecht om nu al verder te plannen dan Pasen 2015 én ervoor te zorgen dat de agenda’s op de website, informatie in restaurant of hotelkamer én alle posts op social media kloppen. Veel ondernemers leven namelijk nog bij de waan van de dag, maar er hoeft maar íéts te gebeuren en de hele planning ligt in puin. Tegenvallende omzetten zijn dan vaak het gevolg van een tegenvallende markt en van gasten die thuis zijn gebleven. Herkenbaar?

Ruimte creëren

Stel dat de planning van 2015 al in orde is. Dat vaste evenementen, geplande verkoopacties, online advertenties, direct-mailings, nieuwsbrieven en social-mediacampagnes al ingepland zijn. Dan ontstaat er ruimte in de organisatie en vooral in het hoofd van de ondernemer! Vervolgens kan gedacht worden aan omzetgroei. Waar begin ik? Met een # op Twitter of met een direct-mailingactie? Heeft het wel zín om Kerst 2015 al te plannen? Welke nieuwe events zouden aanslaan? En wat is mijn Pinterest-wachtwoord ook alweer?

Omzetgroei dankzij strakke planning

Bij de meest fantastische, complexe gerechten hoort een strakke ‘mise en place’. Dat geldt ook voor marketing en verkoop. Wanneer de marketing op de rit is, houd je automatisch meer tijd over voor actieve verkoop. Er ontstaat ruimte om daadwérkelijk bezig te zijn met je passie, voor het bijscholen van personeel (product- en warenkennis), voor de interne organisatie en, belangrijker: voor je ‘extra’ gasten die zijn verworven door die goed geplande marketingacties. Kortom: plannen voor 2015 betekent direct werken aan omzetgroei!

Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze netwerkgroep op LinkedIn.

Dit artikel is op 4 december 2014 gepubliceerd op www.rabobank.nl/bedrijven

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.