Omzet verhogen horeca

De adviseurs Lennert Rietveld, Niek Timmermans en Bram Kosterink schrijven regelmatig blogs waarin ze praktische situaties beschrijven voor horecaondernemers. Bekijk hieronder de blogs over ‘Omzet verhogen horeca’

Ouders verleiden via hun kinderen

17 september 2014 – Tijdens mijn vakantie in Portugal voelde ik mij welkom met mijn kinderen in de horeca. Ik spreek geen Portugees dus wat er tegen mijn kind gezegd wordt, versta ik niet. Dat maakt niet zoveel uit want mijn kind van bijna 1 jaar versta ik ook niet. Zij verstaan elkaar echter blijkbaar wel, want er wordt gelachen, aangeraakt, opnieuw contact gezocht, spelletjes gepakt, rondjes gelopen, (onverstaanbare) complimenten gemaakt, kinderstoelen gepakt en met alles rekening gehouden. Tijdens ons eerste bezoek aan een restaurant ervaren wij dit warme ontvangst van onze kinderen als plezierig. De daarop volgende keren is het echter iedere keer raak en begint het op te vallen. Ik maakte het mee in sjieke strandtenten, verlepte snackbars, kleine bistro’s, hotel-restaurants en golfresorts. Ze houden hier oprecht van kinderen. En ja, dat valt dus op in relatie tot ons land. En nee, zulke leuke kinderen heb ik niet..

Oprechte gastvrijheid

De gastvrijheid naar kinderen toe is op dit vakantieadres geen verplicht nummer met de bekende trucs, maar het is geboren uit liefde. Dit geeft mij als gast het gevoel welkom te zijn met je kinderen. Een uitzonderlijk gevoel van gastvrijheid. De kinderen staan even in het middelpunt van de belangstelling.

Je omzet verhogen door rekening te houden met kinderen

De relaxte en aangeboren manier waarop men in Zuid-Europese landen met kinderen omgaat, kom je hier in Nederland minder vaak tegen. Toch is het een gegeven dat jonge ouders vaker uit eten gaan of een drankje gaan doen als ze hun kinderen mee kunnen nemen. Door de kinderen te verleiden met aandacht, een speelruimte, begrip, speeltjes en lekker eten kun je dus je omzet verhogen.

Kinderen aan tafel

Echte liefde moet groeien, maar verdiep je eens in de wensen van jonge ouders. De inspiratiegids ‘Kinderen aan tafel’ van Horeca Vlaanderen en Vlaanderen Lekker Land is een sterk begin! Ook in ons boekje over ‘kleine gastvrije gebaren’ van maart 2014 vind je op de pagina ‘kinderen zijn welkom’ voorbeelden van andere hotels en restaurants.

Lennert Rietveld, senior adviseur Van Spronsen & Partners horeca – advies

Alle dagen uitverkoop

19 september 2014 – De restaurantweek is weer net achter de rug. Als u goed gepresteerd heeft, mag u later deze maand ook meedoen met de winnaarseditie, een extra restaurantweek voor de restaurants met de beste gastbeoordelingen. Deze week valt echter wel samen met de volgende Iens Dinerdagen en met de Vegetarische Restaurantweek. Tot begin december loopt ook nog de actieperiode van Albert Heijn, waarbij mensen het tweede drie-gangenmenu gratis krijgen en ook Jumbo komt binnenkort met een spaaractie voor korting in restaurants.

Kledingbranche

In de kledingbranche was het vroeger twee keer per jaar twee weken uitverkoop, voor de zomer- en voor de wintercollectie. Inmiddels is die uitverkoopperiode al behoorlijk opgerekt en er zijn zelfs formules waar ze aan de doorlopende band nieuwe collecties introduceren en dus ook continu uitverkoop hebben voor wat als oude collectie wordt beschouwd. Alle dagen uitverkoop dus, en de restaurantmarkt is hard op weg naar datzelfde patroon.

Veroorzaken actieweken afbouw van gastloyaliteit?

Maar is dat nu een verkeerde beweging? Organisatoren van actieweken prediken dat de acties een uitgelezen kans zijn om nieuw publiek aan te boren. Mensen kunnen kennismaken met uw restaurant, en als het bevalt komen ze daarna bij u terug als vaste gast. Maar is dat wel zo? Of komen ze alleen bij u terug als u weer meedoet met die actieweek? Dragen de actieweken juist niet bij aan de verdere afbouw van gastloyaliteit? Ik denk namelijk van wel.

Kun je de omzet verhogen door mee te doen met actieweken?

Het is ook niet alsof het restaurantbezoek van ons Nederlanders de afgelopen jaren is gestegen. Het restaurantbezoek heeft zich steeds meer verplaatst van regulier bezoek naar actieweken. Niet meedoen is daarom voor steeds meer bedrijven geen optie meer. Het is een beweging die op korte termijn niet om te keren is, ga er daarom goed mee om en beweeg mee. Maar blijf strak calculeren voor de menu’s, wees creatief en zet in op additionele verkoop. Door het verkopen van extra gangen, een aperitief, wijnarrangementen, water en koffie compleet kun je wel degelijk extra omzet behalen. Daarnaast moet je vooral blijven rekenen om het rendabel te houden.

Niek Timmermans, adviseur van Van Spronsen & Partners horeca – advies

Product- en warenkennis bij uw personeel

11 november 2014 – Zorgen voor een goede product- en warenkennis bij uw personeel is essentieel om te zorgen dat zij op dit gebied zelfverzekerd zijn en vanuit deze basis de interactie met uw gasten aan kunnen gaan.

Hoe kan je personeel zorgen voor omzetverhoging?

Een ondernemer is dikwijls bezig met hoe hij z’n omzetverhoging kan realiseren. Zelf heb ik een aantal jaren in zowel bediening als keuken gewerkt en heb een aardig beeld van hoe het er op de vloer aan toe gaat. Door deze ervaring heb ik geleerd dat je als personeel soms geleerd wordt hoe je meer moet verkopen maar dat het complete plaatje voor upselling vaak niet wordt uitgelegd. Zo komt een gast niet puur en alleen voor het eten. Ze willen meer, een avondje uit met de bijbehorende gezelligheid en entertainment. Hoe zorgt u ervoor dat uw personeel dit uw gasten kan bieden?

Gewoon je vak kunnen uitoefenen

Allereerst is het belangrijk dat het bedienend personeel de tijd heeft om zijn of haar vak uit te oefenen. Dit betekent niet alleen de gerechten van A naar B brengen, het gerecht uit leggen en een glas wijn in te schenken. Als ondernemer moet u zorgen dat deze standaard werkzaamheden sowieso goed uitgevoerd worden. Om uw gasten een echt gezellige avond te bezorgen, komt er meer bij kijken.

Bezig zijn met je gast

Om een gast daadwerkelijk een prettige avond te bezorgen moet je als bedienend personeelslid bezig zijn met je gast. Dit houdt in dat je naast al je standaard werkzaamheden zoals hierboven beschreven ook tijd moet krijgen voor interactie met de gast. Ik hoor u denken, allereerst is het toch belangrijk om je gerechten uit te leggen of de fles wijn die je aan het schenken bent te beschrijven. Ik ben het helemaal met u eens, alleen het is niet genoeg om uw gasten dat echt warme gevoel van welkom zijn te geven. Daarnaast is het kunnen beschrijven van de gerechten en wijn een kwestie van product- en warenkennis. En dit zijn standaardonderdelen die behoren tot het vak. Als ondernemer moet u zorgen dat uw personeel de gerechten en wijnen kent en heeft geproefd.

Mijn tip om de omzet te verhogen

Zorg dat uw personeel de kennis heeft, kennis is macht. Wanneer uw personeel weet wat er op de kaart staat en op het bord ligt of in het glas zit, heeft hij of zij meer tijd om bezig te zijn met uw gasten. Plan daarnaast regelmatig, desnoods wekelijks, een sessie in om met uw personeel te praten over hoe u wilt dat er met gasten wordt omgegaan. Doe dit aan de hand van voorbeelden, eventueel opgepikt uit commentaren op sociale media. En misschien wel het meest belangrijke; geef zelf altijd het goede voorbeeld. Want ik heb het meest geleerd in de praktijk van de eigenaren waarvoor ik werkte! Een zelfverzekerde gastheer/gastvrouw straalt dit uit en betaalt zich uiteindelijk uit in tevreden gasten die vaker terug zullen komen!

Bram Kosterink, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.