12-04-2012 – Gisteravond zat mijn puberdochter te klagen over haar tweedehands laptop, te traag en uit de vorige eeuw! Zuchtend verkondigde ze dat ze blij was met haar mobiel voor haar ‘sociale’ leven online. Dochter nummer twee klaagt steen en been over haar versleten mobiel. Het toestel vertoont allerlei kuren maar het contract (en dus dit toestel) loop nog tot en met mei. Ze zal het nog even lastig hebben, de generatie van mijn dochters is er één waarin het mobieltje altijd binnen handbereik is. Het toestel is nu een volwaardige vervanger als er geen (snelle) computer in de buurt is.
Hoe moet u als hotelier of restaurant eigenaar op dit soort ontwikkelingen inspelen? Ik hoor regelmatig dat grote partijen overwegen om een app te laten ontwikkelen zodat ze hipper en vlotter overkomen. Voor onze proeftuin Horecatrends.com staat er voorlopig geen app op de planning. En zeker niet na het lezen van een artikel over Amerikaans onderzoek door Nielsen. Daar komt duidelijk naar voren dat een mobiele website belangrijker is voor u vindbaarheid dan een app. Hoewel dit onderzoek is afgenomen onder 5000 (Amerikaanse) winkelende consumenten, ben ik ervan overtuigd dat goede bereikbaarheid via een mobiele website ook vanuit praktisch oogpunt meer zoden aan de dijk zet dan een app.
Een app is natuurlijk imagotechnisch heel hip en de gebruiker heeft uw merk iedere dag letterlijk bij de hand. Maar hoe groot is de groep die de app zal downloaden? Elke andere mobiele bezoeker komt nog gewoon op uw website. Dat betekent dat deze bezoeker ook een mobiele website moet hebben. Kortom een app is een kostbare affaire met een prijs vanaf € 1500 ,= en oneindig maximum. U moet als eigenaar zeker zijn van een trouwe groep ‘geïnteresseerden’. Zo kan het voor een club of disco met een grote groep trouwe bezoekers een mooi instrument zijn om deze bezoekers extra te binden.
Voor hotel en restaurantondernemers die onafhankelijk van ketens opereren, is een mobiele website binnen nu en maximaal 2 jaar een ‘must’. Het is doodzonde als potentiële bezoekers bij de concurrent gaan eten of slapen omdat ze daar wel in één oogopslag de menukaart en sfeerfoto’s op hun mobiel zien. Natuurlijk kan dat ook op een ‘normale’ website maar de ervaring leert dat het inzoomen, uitzoomen en vinden van informatie op een mobiel veel langer duurt. Een mobiele website is in tegenstelling tot een app gemakkelijk vindbaar in Google. ‘Passanten’ maken er dus ook gebruik van, in tegenstelling tot een app. Daarnaast is een mobile website een relatief betaalbare investering waarmee de bereikbaarheid aanzienlijk wordt vergroot.
Marjolein van Spronsen
Advertorial
Het startende bedrijf Bardini maakt al een standaard mobiele website vanaf € 350,= exclusief hosting en onderhoud.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.