Last minute inkomsten door mobiele backpackers

Armand Sol schrijft over het belang van TripAdvisor, Facebook en OTA’s voor de backpackers anno 2015. Inspiratie: Vooral voor hotels, hostels en restaurants in steden met een aantrekkingskracht op internationale toeristen is een goede notering op TripAdvisor belangrijk.

“In februari en maart heb ik ruim drie weken door India en Sri Lanka gereisd. In mijn afwezigheidsmelder stond dat ik inspiratie aan het opdoen was. Dat is zeker gelukt! Het was reizen op een manier die ik niet was gewend. Tien jaar geleden maakte ik mijn eerste backpack-kilometers in Thailand. Dat was met de Lonely Planet reisbijbel in de hand en op goed geluk aanbellen bij guesthouses als we ergens aankwamen. Als we dan uit de bus stapten ging er vaak één van ons vooruit zonder bagage om ervoor te zorgen dat we als eersten bij de top-3 uit de reisgids konden inchecken.

Verandering

Er is in de afgelopen tien jaar erg veel veranderd. Was ik tijdens verschillende reizen gecharmeerd van de toenemende beschikbaarheid van (openbare) WiFi netwerken, inmiddels komen er op recensiewebsites negatieve beoordelingen voorbij als gasten géén WiFi op de kamer hebben. De recensie- en boekingswebsites hebben mede door deze toegankelijkheid een vlucht bij de backpackers genomen en zijn een erg sterke aanvulling op de reisbijbels, waar ik de Rough Guides inmiddels ook onder reken.

OTA’s

Met de tablet en smartphone in de hand openden mijn vriendin en ik om de twee dagen de jacht op kamers. Door deze manier van ter plekke boeken hadden we de vrijheid om het reisplan aan te passen en zaten we niet vast aan ‘oude’ boekingen. Bij aankomst in een nieuw hotel startte de online zoektocht naar een slaapplek in de volgende reisbestemming alweer. Mijn vriendin struinde Agoda en Booking.com af, ik richtte mij vooral op guesthouses en homestays op TripAdvisor die ik via Facebook benaderde.

Persoonlijke CRM

De reactiesnelheid van de eigenaren van guesthouses en homestays was uitmuntend! Het leek alsof ze 24/7 bezig waren met de communicatie, iets wat waarschijnlijk ook zo is. Met een goede positie op TripAdvisor hoef je de boeking dus niet persé via één van de OTA’s te laten lopen voor deze doelgroep, mits je snel reageert. Gisteren kreeg ik van één van de guesthouses een mail met een bedankje voor ons verblijf met het vriendelijke verzoek om een recensie te schrijven. Een sublieme manier van customer relationship management waar de meeste hotels nog een puntje aan kunnen zuigen. En een effectieve manier om de slaapplekken vol te krijgen.”

Armand Sol – (e)Marketing & communicatie

linkedin.com/in/armandsol

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.