Korting! Killing?

14 december 2015 – 50% korting! Gratis uit eten! 2 = 1! Diner- actieweken! Albert Heijn restaurantactie! Shell 2e diner gratis! In het land van restaurateurs is korting niet langer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. Ondernemers worstelen met de vraag: “moet ik meedoen? En aan welke acties moet ik wel meedoen en aan welke niet?” Het levert voor een deel nieuwe gasten op, maar soms zijn dat helemaal geen fijne gasten en zijn ze nog kritisch ook. In veel gevallen is het meedoen aan actieweken en kortingsites echter broodnodig om omzet binnen te halen.

De vraag die vaak niet gesteld wordt: “Hoeveel geld mag het menu dan kosten (inkoop) en hoeveel gasten denk ik dat het mij gaat opleveren?” En dan moet je nog rekening houden met commissies en eventuele kosten. Dit lijkt een makkelijke rekensom, maar dat valt in de praktijk tegen. Advies: elke actie uitrekenen; hoeveel gasten en omzet verwachten we? Hoeveel commissie gaat eraf? Hoeveel MOET de inkoop dan zijn. Daar moet de chef dan mee aan de slag gaan. Doe je dat niet, dan wordt het een drama…

De andere belangrijke vraag: “Wat vinden de ‘normale’ gasten van al deze acties?”. Nou die vinden dat dus helemaal geen probleem. (Bijna) elke gast van een ordinair eetcafé tot een sterrenrestaurant begrijpt de verschillen in menu’s en acties. De bediening moet het echter wel helder kunnen uitleggen. Verder is het gewoon business as usual.
Net als bij hotels, waar met boekingssites samengewerkt moet worden om een optimale bezetting te creëren, zijn dus de restaurants met al deze kortingsacties aan de beurt. De truc is de juiste mix te vinden tussen reguliere gasten die moeten worden bereikt met reguliere marketing én de gasten die we bereiken met promoties, actie-menu’s en kortingen. Het doel: de hoogste gemiddelde opbrengst per couverts te realiseren. Kortom de restaurateur moet er yield-management bij gaan doen. Ingewikkeld? Jazeker! Noodzakelijk? Dat ook! De wereld staat niet stil, en meedoen aan actieweken hoort erbij.

GRATIS & VOOR NIETS!!: Wij bieden op verzoek een gratis rekenmodelletje aan; laat het even weten: lennertrietveld@spronsen.com.

JANUARI KORTING!!: Bij het vertonen van deze blog; ontvangt u in de maand januari 10% korting op een doorlichting of management ondersteuning.
P.s. als u begonnen bent met de laatste 2 acties te lezen, gedraagt u zich net als uw gasten..

Lennert Rietveld, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Lennert is te bereiken via e-mail op lennertrietveld@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67
LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.