Klimaatverandering – horecaverandering?

07 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de opgave die er voor de horeca ligt met betrekking tot klimaatverandering, uiteraard door geen negatieve bijdrage hieraan te leveren maar zeker ook door te zorgen dat de gast comfortabel is bij u in de zaak. Het is tijd voor horecaverandering om het leed van klimaatverandering te verzachten voor uw gast.

Klimaatverandering – gastvrijheid aanpassen?

Zuid-Europa verandert langzaam in de tropen/Sahara/welk superlatief we ook gebruiken, dat hebben de Griekse branden maar weer laten zien deze zomer, er gaan zelfs al stemmen op voor alternatieve vakanties in de toekomst. Nou zal dat echt wel even duren aangezien onze vakanties aan de Côte d’Azur/Costa del Sol/Lago Maggiore een behoorlijk onderdeel van onze cultuur zijn. Immers blijkt ook uit alle cijfers van de afgelopen jaren dat het begrip “vliegschaamte” nog weinig invloed op ons gedrag heeft.

Maar ook in Nederland hebben we steeds warmere zomers met vooral veel benauwde dagen. Daarom vraag ik mij af: “zijn we als gastvrijheidssector bezig om de ervaring bij ons daarop aan te passen?”

Initiatieven voor lange termijn oplossingen die bijdragen aan een schoner planeet zien we al wel maar nog lang niet genoeg. Gasloos koken, eigen flessen water (prettiger voor de portemonnee van de gast en de uitstoot van het bedrijf), eigen voedsel- en kruidentuinen en verstandig omgaan met afval. Dit en allerlei andere maatregelen die genomen kunnen worden zijn van belang en nog niet genoeg een thema in de branche.

Maar ik wil het vooral ook hebben over wat we doen om te zorgen dat de gast comfortabel is bij ons als het zo warm is? Is het klimaat een factor wanneer we nadenken over de ervaring die de gast bij ons heeft, maar ook hoe het is voor ons personeel als ze hard aan het werk zijn?

Ik zie het nog niet gebeuren, terwijl het niet heel moeilijk hoeft te zijn. Buiten een investering in een airco zijn er ook kleine gastvrije gebaren. Denk aan een klein persoonlijk ventilatortje op tafel, een koud doekje bij aanvang van de maaltijd, in het hotel de optie geven om iets eerder te ontbijten (tropenrooster) – dit zijn allemaal makkelijk uit te voeren maatregelen die ervoor zorgen dat u laat zien dat u de gast tegemoetkomt.

Dat u echt bezig bent met hoe de gast (én uw personeel) zich bij u voelt. Een aanpassing in uw gastvrijheid die niet meer te voorkomen lijkt met de huidige klimaatverandering.

 Contact

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.