Kindvriendelijke horeca blijft moeilijk

7 september 2016 – Niek Timmermans, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over kindvriendelijke concepten. Hij ziet graag concepten die zich actief profileren als kindvriendelijk.

Horeca en kinderen zijn allang geen hopeloze combinatie meer. Steeds meer horecazaken profileren zich als kindvriendelijk, waar je lekker met het hele gezin in harmonie uit eten kunt. Er zijn vele platforms op internet met overzichten van de kindvriendelijke horeca per stad. Het lijken lange lijsten met keuze te over. Toch blijven de concepten die zich echt actief op kinderen richten dun gezaaid en komen de meeste zogenaamde kindvriendelijke horecazaken vaak niet verder dan een beschikbare kinderstoel, een kleurplaat en keuze uit kroket, frikandel of kipnuggets bij de patat met appelmoes.

Natuurlijks zijn er traditioneel de pannenkoekenrestaurants en zijn ze bij diverse fastfood ketens goed in het verleiden van kinderen met plastic rommel, maar ik ben met name op zoek horeca waar ik als ouder ook graag verblijf, waar het gezellig is. En bij een pannenkoekentent of fastfood restaurant denk ik niet direct aan gezelligheid, mede omdat ik binnen een uur weer buiten sta.

Veel ‘all-you-can-eat’ formules zijn gericht op het binnenhalen van hele families, wat vaak betekent dat je er goed met je kroost terecht kunt. De speelhoek overstijgt de Disney-video onder de kapstok, is ruim opgezet en ingericht voor kinderen van diverse leeftijden. Ondertussen kunnen de volwassenen ongestoord uitgebreid tafelen, dat is zo’n beetje het concept. Bij Vandaag gaan ze nog een stapje verder met een kinderkeuken, waar kinderen onder begeleiding zelf koekjes kunnen bakken als dessert of gewoon om mee naar huis te nemen.

Dat kindvriendelijke bij die ‘all-you-can-eat’ concepten is natuurlijk fijn, maar ik wil liever niet bij elk horecabezoek een all-you-can-eat arrangement. Gelukkig zijn er ook steeds meer koffie- en lunchconcepten die zich actief profileren als kindvriendelijk. Dat betekent royale speelruimtes, ruimte voor kinderwagens, leuke activiteiten, kindermenukaarten met gezonde en verantwoorde gerechten en bovenal een plek waar je je met een huilend kind niet direct opgelaten voelt. Opvallend genoeg vind ik deze concepten vrijwel alleen terug in onze hoofdstad. Daarbuiten is het opvallend vaak weer een pannenkoek of friet met appelmoes eten. Amsterdam is toch niet de enige stad waar gezinnen met jonge kinderen wonen?

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.