Is data het nieuwe goud?

23 juli 2018 – Michiel Dröge blogt over het verzamelen van data als onderdeel van je bedrijfsvoering.

Is data het nieuwe goud?

De technologische ontwikkelingen vliegen ons om de oren. Ik lees hier veel over en als adviseur heb ik dagelijks te maken met (grote) datasets. Aan mij de taak om deze data te vertalen in bruikbare en begrijpelijke cijfers en conclusies voor onze opdrachtgevers. Maar wat kan de ondernemer zelf met data?

Laten we het simpel houden

Het begint allemaal bij de registratie en het bewaren van cijfers. Als je bijvoorbeeld weet hoeveel gasten je op Kerstavond hebt gedraaid, geeft dat een indicatie van de te verwachte bezetting voor aankomende Kerst. Was er te veel of te weinig personeel? Werd er veel bier gedronken of juist wijn? Je personeelsplanning en inkoop kun je zodoende, op basis van historische cijfers, beter managen.

Ik ken ondernemers die de dagtemperatuur bijhouden om een mogelijke relatie met de terrasbezetting inzichtelijk te krijgen. Dat gaat misschien wat ver, maar aan de andere kant: wat heb je te verliezen?

Start met verzamelen!

De kracht van data zit hem in gemiddelden. Als ik als ondernemer deze zomer begin met registreren van de inkoop, personeelsinzet en het aantal gasten op het terras, is de kans groot dat ik op basis van deze cijfers volgend jaar te veel personeel en inkoop heb gepland. We kunnen wel stellen dat deze zomer een uitzondering is op de historische regel. Registreer ik alles al vijf jaar, is er een grotere kans dat de te realiseren cijfers in de buurt komen van het gemiddelde.

Wat levert het nou op?

Ik kan me voorstellen dat je na een dag zwoegen op het terras of in de keuken geen zin hebt om achter de laptop te kruipen om alles in te tikken in een Excel bestandje. Maar los van het feit dat er bedrijven zijn die dit voor je kunnen doen zoals eventueel je boekhouder, kost het een personeelslid maximaal 10 minuten elke dag. Snel gerekend: als je in één jaar 10 overbodig geplande diensten kan voorkomen heb je het er al uit. En dan gaat het nog niet eens over de versproducten die je niet weg hoeft te gooien! Ben je ook nog eens milieubewust bezig…

Data ís het nieuwe goud!

Want simpel gezegd: het gevaar ligt op de loer. Grotere bedrijven met meerdere vestigingen kunnen sneller en meer data verzamelen dan een enkel restaurant. Openen zij een nieuwe vestiging naast jouw nieuwe zaak om de hoek is de kans groot dat zij hun inkoop- en personeelsbeleid direct aardig op orde hebben. Laat dat nou net hetgeen zijn waar startende ondernemers moeite mee hebben.

Ik zeg niet dat data dé sleutel is naar succes. Maar data geeft je wél inzicht in het functioneren van je bedrijf. Dan weet je dat je op een zaterdag in mei met 25 graden minimaal 4 man bediening op het terras nodig hebt!

Contact

Michiel Dröge, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Michiel is te bereiken via e-mail op michieldroge@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.