Hotels moeten keuzes maken in marketing-inzet!

7 juni 2019Lennert Rietveld blogt over de worsteling van kleinschalige hotelbedrijven met het gebruik van marketing en het inzetten van promotiemiddelen. Vanuit doorlichtingen en managementondersteuningstrajecten begeleidt hij hoteliers en horecaondernemers in de zoektocht naar omzetgroei en rendementsverbetering.

Hotels moeten keuzes maken in marketing-inzet!

Als hotel heb je een goede marketingstrategie nodig. Voor grootschalige hotels, aangesloten bij een keten, is er veel expertise vanuit de organisatie, de marketing afdeling en de keten. Juist bij kleinschalige hotelbedrijven is het nemen van de juist beslissingen een stuk lastiger.

De ondernemer(s) en de uitvoerende teams wéten wel wat ze willen en wat ze moeten bereiken, maar de middelen (mensen, techniek en geld) zijn niet eindeloos. Juist deze hotels hebben krachtige en simpele strategie nodig om de vraag te beantwoorden: “Wat doen we wel met onze marketing en waar zetten we onze mensen op in? Waar geven we ons geld aan uit?”. Maar misschien is de volgende vraag wel belangrijker: “Wat doen we juist niet?! Welke mogelijkheden laten we links liggen?”

Onderstaand een paar tips voor het uitstippelen van marketingbeleid:

  • Recensie management moet prioriteit zijn: De positie van online partners is zeer sterk veranderd. Hotels bieden een eigen website maar zijn sterk afhankelijk van externe boekingspartijen als booking.com. Recensies vormen een belangrijk element in prijsbepaling en aantal boekingen. Slechte recensies? Reken op minder boekingen en lagere prijzen. Goede recensies? Dan kunnen de prijzen omhoog! In dit proces staat de gast centraal. Door meer aandacht te besteden aan de gastbeleving, gaat de score in de recensies omhoog… Door het creëren van ‘wow-belevingen’ is de gast sneller geneigd om recensies te plaatsen, al mag enkel de recensie op zich nooit het doel worden.
  • Slim zijn binnen je netwerk: Hotels zijn afhankelijk van meerdere marktsegmenten met ieder een eigen dynamiek en benadering. Om relevant te zijn kunnen hotels hierop inspelen door aan te haken bij lokale events en culturele festiviteiten. Door continu samen te werken met stadsmarketing, netwerken, organisatoren en leveranciers zorgt het hotel voor zichtbaarheid en aandacht. Het is handig als iemand dit oppakt die dit superleuk vindt om te doen! Gasten komen namelijk op enthousiasme af..
  • Organiseer eigen creatieve events: Eigen events organiseren is een héél krachtig middel. Met name voor meer afgelegen hotels met horecavoorzieningen is het opzetten van eigen events (buiten de reguliere feestdagen en vakantieperiodes om) zeer nuttig voor het creëren van naamsbekendheid, het aantrekken van nieuwe gasten en meer omzet.
  • Arrangementen als reclamebord: Met het bieden van opvallende en leuke arrangementen kun je je als bedrijf onderscheiden. En arrangementen die worden opgezet met meerdere partners versterken de marktpositie. Iedere partner deelt het arrangement via zijn kanalen waardoor allemaal nieuwe potentiele gasten worden bereikt. Nieuwe innovatieve en/of streekgebonden belevingen hebben altijd dat beetje extra aantrekkingskracht.
  • Kijk eens in de online spiegel: hiermee bedoel ik het regelmatig checken van je online profiel(en). Natuurlijk is het begrijpelijk dat je soms je eigen online profielen vergeet in de gaten te houden. Handig is het echter niet… Denk hierbij aan bedrijfsinformatie op sites als booking.com of Google Maps. Vaak zijn foto’s erg verouderd en soms is de informatie zelfs onjuist. Dat is slecht scoren in het eerste contact met eventuele nieuwe gasten! Het zaak dit met regelmaat te controleren en te zorgen dat dit er picobello bij staat! (Tip: zorg voor goede opvallende foto’s).

Voor marketing moét je tijd maken!

Het sterke seizoenspatroon dwingt ondernemers te schakelen met de schaarse tijd. Het verschil tussen hoog- en laagseizoen is groot en zorgt voor het continu schuiven met personeel en omgaan met drukte of juist rustige momenten. De ondernemer wordt vaak noodgedwongen in de rol van vliegende keeper geduwd en zal ondertussen de marketing en sales moeten aansturen. Dit lijkt een open deur, maar in veel hotels blijft marketing lastig omdat timemanagement en planning niet op de rit zijn. Zorg voor goede to-do lijsten en heldere communicatie en een ‘get-it-done’ mentaliteit!

Contact

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.