Hotdogkramen zullen verdwijnen uit het centrum

17-10-2012 De guerilla lunch op het Beursplein, georganiseerd door The Food Line-up en haar food trucks, is druk bezocht en de organisatie heeft laten weten tegen het huidige vergunningsbeleid te zijn.

Voor een ventvergunning in het centrum lopen de wachttijden op tot soms wel 50 jaar en de regels rondom het bereiden van eten op straat zorgen voor weinig mogelijkheden tot variatie. Lotte Wouters van The Food Line-up en initiatiefnemer van de actie, zette vandaag een straatbeeld neer waarin niet hotdogkramen maar food trucks gezond en divers eten aan de man brachten.
 
“Uiteindelijk willen we graag dat de hotdogkramen uit het centrum van Amsterdam verdwijnen” aldus het dagelijks bestuur Stadsdeel Centrum. “Of daar iets anders voor in de plaats komt is nog maar zeer de vraag”. Zij zien de food trucks liever naar markten verhuizen. “Maar dat is nu net niet de bedoeling, vertelt Lotte Wouters. Food Trucks kunnen juist in het centrum op de bestaande ventplekken waar nu veelal hotdogs worden verkocht, een gezonde en betaalbare tegenhanger zijn van het makkelijk verkrijgbare fastfood. Het straatbeeld kan culinair en cultureel verrijkt worden door de food trucks, daarbovenop brengt het mensen op een positieve manier bij elkaar. Goed eten verbroedert. En als die hotdogkramen dan verdwijnen, willen de bewoners van Amsterdam daar graag gezonde food trucks voor in de plaats. Dit alles werd wel duidelijk na de overweldigende hoeveelheid positieve reacties die we kregen over deze lunch”. Vanuit de gemeenteraad werd ook enthousiast gereageerd op de actie. “Wij willen er graag politiek aandacht aan schenken en kijken hoe we gezond eten op straat kunnen krijgen.”
 
Streetfood is al jaren ongekend populair in grote wereldsteden. Van New York tot Bangkok eten arbeiders, studenten en zakenlui dagelijks uit het aanbod van eetstalletjes en food trucks. De komende tijd zal ook moeten blijken of de food truck een plek verovert in het Amsterdamse straatbeeld. “Het liefst zien we dat er een nieuw soort vergunning komt die het mogelijk maakt voor food trucks om een paar dagen per week op verschillende toegewezen plekken in de stad te verkopen“, aldus Lotte Wouters. “We hoeven echt niet per se op de Dam te staan maar wel op centrale plekken waar je goed eten naar de mensen kan brengen. Ons doel is echt om deze stad te verrijken met gezonder en meer divers eten. We gaan in ieder geval op zeer korte termijn in gesprek met de gemeente en kijken naar de mogelijkheden. We staan open voor alle delen van Amsterdam die hun bewoners willen inspireren met gezond, divers en betaalbaar eten!”

Lees meer over dit bericht op innofood.nl

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.