Horecatijgers met uitsterven bedreigd!

10 april 2019 – Nick ten Hove blogt over de term ‘horecatijgers’ en geeft het voorbeeld van de campagne voor het werven van nieuw personeel van Debuut als voorbeeld en alternatief voor het jaarlijks dezelfde vacature afstoffen en weer op de sociale media pleuren.

Horecatijgers met uitsterven bedreigd!

Debuut lanceerde onlangs haar nieuwe campagne om personeel te werven. Hierbij wordt met name de kreet ‘horecatijger gezocht’, niet ingezet om vacatures te vervullen. Wel ludieke video’s die karaktereigenschappen van mensen een ‘beetje’ aandikken. Lomperd, fanatiek, perfectionist, slijmbal of de showpony. Leuk bedacht en ik hoop dat dit ook zorgt voor het gewenste effect.

Daarnaast hoop ik dat de trend wordt opgepikt door meerdere ondernemers want laten we even eerlijk zijn de term ‘horecatijger’ dat kan toch echt niet meer! Jaar in jaar uit wordt dezelfde vacature afgestoft en zonder pardon klakkeloos weer op sociale media gepleurd.

De weg die Debuut in dit geval is ingeslagen spreekt mij veel meer aan en doet me denken aan de tijd dat ik in Londen bij Shoreditch House werkte. Waar de bediening van de rooftopbar met zonnebril op mocht lopen zodra de zon scheen en het showen van je tatoeages juist werd aangemoedigd in tegenstelling tot de ‘etiquette’, het verbergen van tatoeages. Wees vooral je eigenzinnige zelf was de boodschap, onze gasten zijn dat ook!

Conclusie: geef een beeld van je organisatie, maak duidelijk wie jij graag als collega ziet en een beetje humor helpt altijd in je vacature! Daarnaast kun je ook kiezen om bijvoorbeeld een voetbal- of hockeyvereniging te gaan sponsoren en geef daar aan dat je altijd baantjes hebt! Kunnen ze binnen en buiten het veld samenwerken.

En hou daarnaast rekening met het feit dat je ook in sollicitanten afwijzen kunt uitblinken. Of je dat nu doet met ondersteuning van een persoonlijke handgeschreven bedankkaart of je direct een afgewezen kandidaat kunt koppelen aan een collega ondernemer waar deze persoon wel beter binnen het team past. Het is niet moeilijk om je onderscheid aan te tonen in het persoonlijk en vriendelijk afwijzen van kandidaten.

Nog even over die horecatijger, waar komt dat nou eigenlijk vandaan? Wie zei dat ‘Horecatijger’? Juist, André Hazes! En waarom? Omdat ‘ie veel in de kroeg zat om z’n problemen te vergeten. Een ‘horecatijger’ staat dus AAN de bar en niet ACHTER de bar…

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.