Horeca: zullen we proberen in 2022 meer dan twee weken echt open te zijn?

21 december 2021 – Leonie van Spronsen maakt de balans op van 2 jaar horeca in een pandemie.

Horeca: zullen we proberen in 2022 meer dan twee weken echt open te zijn?

Einde van het jaar, bijna twee jaar pandemie, een moment om even terug te kijken en de rekening op te maken. Omdat de horeca onze interesse, ons “bread & butter” zogezegd en onze grote passie is, zijn dit uiteraard pittige jaren waarin we hebben moeten aanzien dat de branche steeds weer gesloten en beperkt wordt. Maar met alle verschillende fasen van de maatregelen die we het afgelopen jaar hebben beleefd, wie weet er dan nog hoeveel we nou echt open zijn geweest?

Ik weet het antwoord: twee weken. Twee weken zijn we dit jaar echt open geweest, met als enige beperking de coronapas. Dat was tussen 26 juni en 10 juli, toen gold er dat er moest worden aangetoond met de coronapas dat je genezen, getest of gevaccineerd was maar waren er verder geen beperkingen aan het ruimtegebruik of de openingstijden. Vanaf 10 juli kwam er weer een beperking op de sluitingstijden en moest alles weer om 24:00 dicht. Dat plezier was dus niet van lange duur.

Uiteraard zijn er compensatiepakketten geweest voor de horeca (en andere branches), die nu ook weer zijn opgetuigd en kijkend naar andere landen heeft onze regering daarin zeker een handreiking gedaan. Maar zoals vanaf dag één van die pakketten duidelijk was: de ondernemer ontving praktisch niks.

Daaruit spreekt een verwachting van onze regering dat de ondernemer met twee in plaats van 52 weken per jaar, na een jaar van 10 weken in plaats van 52 weken toch zelf de broek kan ophouden. Stel: een horecaondernemer moet een kwart verdienen van wat een minister verdient, dan zou dat betekenen dat zij of hij in die twee weken circa € 43.000,= moet overhouden voor zichzelf. In een normaal jaar hebben we het dan over bijna 1,2 miljoen euro inkomsten voor de horecaondernemer. Niet echt een realistisch scenario voor de meeste horecaondernemers hè?

Dus: is het niet tijd voor een beetje perspectief vanuit de overheid? Is het niet tijd om tegen een branche die cruciaal is voor ons aller mentale gezondheid te zeggen dat ze weer eens de kans gaan krijgen om geld te verdienen? Om te zorgen dat al die hardwerkende (horeca) ondernemers misschien ook weer een centje kunnen verdienen. Want op twee weken volledige openstelling per jaar is dat een hele grote uitdaging.

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 35 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.