Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

17 mei 2019 – Algoritmes die in de toekomst een recensie over je bedrijf schrijven? Wie weet! David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van je batterijpercentage. Het idee hierachter is dat hoe lager het percentage, hoe meer je bereid bent te betalen. Of ze dit daadwerkelijk doen, is ten tweede maar de mogelijkheid bestaat.

Er zijn zat van dit soort interessante voorbeelden die aangeven hoe ver het ‘internet of things’, algoritmes en slimme apparaten tegenwoordig al zijn. Je hoeft maar iets te bedenken en het is al mogelijk. Slimme kassa’s in de horeca verzamelen tegenwoordig al zoveel gegevens, allemaal data die belangrijke inzichten geven in wat je gasten eten en drinken, hoeveel ze besteden, waar ze van houden en hoeveel ze bestellen.

In de toekomst wordt dit alleen nog maar meer. Denk aan hotelkamers die op basis van je telefoongegevens direct de temperatuur van je airco instellen en wat suggesties doen voor de room service. Of muzieksystemen in restaurants, die aan de hand van de telefoons van gasten zien welke muziek populair is en hierop hun afspeellijst aanpassen. Ook zal het niet lang meer duren voordat je aan het eind van de avond als ondernemer een ‘recensie’ krijgt van een algoritme, die aan de hand van gezichtsherkenning en lichaamshouding van de gasten een beoordeling geven in hoe leuk zij het hebben gehad die avond. Hoe ‘echt’ wil je een recensie hebben?

Een enge gedachte? Misschien nu nog wel. Gaan we het tegenhouden, dat zeker niet. De toekomst is dichtbij. De data die nu verzameld worden, worden over pakweg vijf jaar al gebruikt worden om de bedrijfsvoering op aan te passen. En tegen die tijd, zijn we er waarschijnlijk allang aan gewend.

Contact

David Maartense, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.