HACCP voor computers en digitale hygiëne

Armand verzorgt het systeembeheer bij de Van Spronsen & Partners Groep. Voor horecazaken met meerdere computers en zonder systeembeheerder heeft hij een paar praktische tips voor veiligheid en digitale hygiëne.

“Het zal niet gebruikelijk zijn dat bloggers hun artikel schrijven op meerdere computers, maar nood breekt wet. Het is voor mij nu namelijk even nuttig gebruik maken van de tijd. Waarom multitasken op verschillende computers? Op ons kantoor doe ik naast de marketing & communicatie ook het systeembeheer. Ervoor zorgen dat alle computers (hardware) en programma’s (software) optimaal werken. Dat bestaat voor 75% uit ad hoc problemen uitpluizen en een bijpassende oplossing vinden na meldingen als ‘mijn printer werkt niet’ of ‘de telefoon doet raar’, de andere 25% is preventief onderhoud, het installeren van nieuwe hardware en het updaten ervan.

Onopgeloste lekken op straat

Een tijdje geleden is een bedrijf gehackt dat zich bezig houdt met de beveiliging en zwakke plekken van software. Een enorme hoeveelheid aan informatie is daarmee openbaar geworden, en kan door kwaadwillenden snel worden omgezet naar virussen. Het is deze periode dus crisis bij de grote softwareleveranciers. Dat is vooral omdat onopgeloste veiligheidslekken bij verschillende programma’s uitgebreid zijn omschreven en gemakkelijk te misbruiken is. Het is iets waar weinig aandacht voor is binnen de horeca en waar je behalve een paar regels in de krant of op Nu.nl weinig over leest.

Common sense

Als ik een kettingmail voorbij zie komen met een waarschuwing over een malafide nieuwsbrief van een zogenaamde bank, dan hoop ik eigenlijk dat niemand er intrapt. Een groot deel van de pc problemen is met common sense goed te voorkomen. Maar dit soort praktijken zijn steeds vernuftiger. Een goede firewall en virusscanner, geen verdachte links aanklikken of obscure websites bezoeken moet sowieso. Maar wist je dat er veel achterdeurtjes zijn waar zogenaamde malware door geïnstalleerd kan worden op jouw PC? En wist je dat softwareleveranciers regelmatig software-updates beschikbaar stellen waarmee er één of meerdere lekken worden gedicht?

Hoe vaak moet je updaten?

Zelf hou ik een frequentie van ongeveer een kwartaal aan voor de updates van Flash, Java, Adobe PDF en de internetbrowsers Google Chrome en Firefox. Bij veel bedrijven en consumenten zal dat bij lange na niet gehaald worden. Sommige software kan uit zichzelf updaten, mits goed ingesteld en bij voldoende installatierechten. Controleer in ieder geval halfjaarlijks of Windows nog automatisch update en/of van bovengenoemde programma’s de laatste versies op je PC staan. Kost ongeveer 15-20 minuten per PC, maar het beperkt de kans op virussen dusdanig dat het de investering zeker waard is! Overigens is ook Apple niet meer gevrijwaard van virussen.

Vink extra opties altijd uit

Let wel op, ook deze softwareleveranciers zijn boeven. Voor je het weet neem je bij de updates weer troep mee die je niet op je PC wil hebben. Vink altijd alle extra opties uit voor een zoekbalk (bij Java) of McAfee Anti-Virus software (bij Flash en Adobe Reader).

Zorg dat je software veilig is en voorkom zoveel mogelijk gedoe met malware en virussen.”

Armand Sol (e)Marketing & communicatie (en dus ook systeembeheer)

Ontvang als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.