Goede voorbereiding is het halve werk

11 juli 2016 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over de kritische succesfactoren voor een goed ondernemersplan en de fase erna; het ondernemerschap! Dit naar aanleiding van zijn hulp aan het opstellen van een compleet en compact ondernemersplan door de Rabobank.

Enkele maanden geleden vroeg de Rabobank mij of ik kritisch wilde meekijken bij het opstellen van een compleet en compact ondernemersplan, geschikt voor de horeca sector. Een voorbeeld dat (startende) ondernemers kunnen downloaden en als handleiding kunnen gebruiken bij het opstellen van hun eigen plan. Dit wil de bank voor alle mkb sectoren doen en de horeca heeft de eer om hiermee te starten. Na vele malen lezen, schaven, corrigeren en discussiëren ligt er nu een mooi document waarvan ik hoop dat vele starters er hun voordeel mee kunnen doen. Het is mij nogmaals duidelijk geworden wat nu echt de kritische succesfactoren zijn voor een goed plan, maar met name ook voor de fase erna; het daadwerkelijke ondernemerschap.

Een aantal zet ik graag voor u uiteen, wellicht kunt u er ook van profiteren.

1. Concurrentie in beeld: Schrijf niet alleen op welke bedrijven u als concurrent ziet, maar geef juist aan op welke punten u zich van hen onderscheidt! We zien dit zelden terug in het ondernemersplan. Nog dodelijker is de overtuiging van het feit dat uw concept zo bijzonder is dat er geen concurrenten zijn.

2. Onvoorzien: Houdt rekening met minimaal 10% onvoorzien kosten in uw investeringsbegroting. Er is niets zo frustrerend dan halverwege weer bij een financier aan te moeten kloppen om extra geld te vragen.

3. Inkoop: Ga er niet vanuit dat u in het eerste jaar gelijk de inkoop onder controle heeft en goede brutowinst maakt. Praktijk leert vaak dat in de start hier te weinig tijd voor wordt vrijgemaakt en dat de ondernemer dan druk is met andere zaken. In jaar 3 heeft u het wellicht goed onder controle.

4. Inzicht: Ga in zee met een administratiekantoor met horeca expertise. Breng het niet onder bij een kennis (want goedkoop) of dure accountant die niet gespecialiseerd is. Voor horeca is het cruciaal op maandbasis inzicht te hebben in de marges van de verschillende omzetgroepen.

5. Onderbouw de omzet: Probeer een brug te slaan tussen de marktanalyse en uw positie in deze markt en de uiteindelijke omzet. Vaak lijkt een omschrijving van de concurrenten een ‘moetje’ en is de financieel paragraaf eigenlijk een volledig geïsoleerd verhaal, waar ineens een omzet getal uit de hoge hoed wordt getoverd. Deze omzet wordt volgens eigen zeggen, door menig startende ondernemer zeer behouden in ingeschat.

Mocht u meer interesse hebben, download hier dan het ondernemersplan.

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.