Godzijdank: onze hotels zijn ‘peperduur’

05-09-2012 – Hoteliers hebben de neiging hun prijzen te verlagen in tijden van crisis. Niet doen! Is de boodschap van Hospitality Management. Het verlagen van prijzen wordt natuurlijk geaccepteerd door de consument, echter zorgt het verhogen van de prijs na de crisisperiode voor grote problemen. Zelfs zo drastisch dat hoteliers er in tijden van hoogconjunctuur niet meer in slagen de prijzen weer op niveau te krijgen en mogelijk verliesgevend zijn.  

Dit fenomeen komt voort uit de theorie van het consumentengedrag; de consument begrijpt een prijsverlaging, een prijsverhoging wordt echter niet begrepen, of in ieder geval moeilijker. Indien een hotelier er na het verlagen van de prijs niet in slaagt de prijzen weer voldoende op niveau te brengen, dreigt hij of zij in een negatieve spiraal te komen wanneer de volgende crisis zich aandient. De consument verwacht dan namelijk weer een prijsverlaging en de hotelier zit vervolgens met een vol hotel waarbij iedere verhuurde kamer in feite omzetverlies met zich mee brengt.

Volgens berichtgeving doet Nederland niet mee aan dit paniekvoetbal en liggen de prijzen hier hoog (€ 110). Dit is met name te wijten aan de ondercapaciteit in Amsterdam (€123,- per kamer) en de invloed van de hoofdstad op de rest van de Nederlandse hotellerie.

Dit is een samenvatting van het originele bericht op: hospitality management

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.