Gemiddelde prijs hoofdgerecht +10 procent

12 mei 2011 – “GEMIDDELDE PRIJS VOOR EEN HOOFDGERECHT STIJGT MET MEER DAN 10%”

HET NEDERLANDS KOKSPANEL ONDERZOEKT “HOOFDGERECHTEN” BINNEN DE HORECAMARKT

De Nederlandse horecamarkt serveert bijna 220 miljoen hoofdgerechten per jaar, hiervan worden in het weekend dagelijks bijna twee keer zoveel hoofdgerechten geserveerd dan op doordeweekse dagen. Het is alweer de tweede jaargang van FoodServicePeil Horeca en de derde en nieuwste editie gaat in op het onderwerp “Hoofdgerechten”.

FoodServicePeil (FSP) is een marktdefiniërend onderzoek van Foodinc. met Het Nederlands Kokspanel. In maart 2011 namen de chef-koks van Het Nederlands Kokspanel in groten getale deel aan de online vragenlijst over onder andere het assortiment hoofdgerechten, bijgerechten en saus.

Het totaal aantal hoofdgerechten ten opzichte van 2010 is toegenomen naar bijna 220 miljoen hoofdgerechten per jaar. Hierin nemen de restaurants nog steeds het grootste deel voor hun rekening. Ten opzichte van 2010 is overigens het aantal geconsumeerde hoofdgerechten binnen de segmenten restaurants en hotel-restaurants wat afgenomen, waardoor de toename van het totaal aantal hoofdgerechten met name is toe te wijzen aan de eetcafés.

De horecaondernemer probeert dit jaar wat meer te verdienen door onder andere de breedte in het aanbod wat terug te schroeven (kostenbesparing). Vooral binnen de groepen eetcafés en restaurants wordt flink gekort op het assortiment bijgerechten. Had men in 2010 nog de keuze uit 7-8 bijgerechten (bij hotel-restaurants zelfs meer dan 8), dit jaar zijn het er nog maar 5-6. Ook de prijzen zijn vooral bij eetcafés en restaurants flink gestegen, terwijl deze bij de groep hotel-restaurants redelijk stabiel zijn gebleven. Overall resulteert dit in een stijging van de prijs voor een hoofdgerecht van meer dan 10%.

Ook aantrekkelijke menu’s zouden de omzet moeten stimuleren. Chefs kiezen, veiligheidshalve, vaak voor de populaire gerechten om tot mooie samenstellingen van menu’s te komen. Hiermee voorkomt men dat menu’s worden afgewezen op basis van één van de onderdelen die erin opgenomen zijn. Leveranciers proberen natuurlijk ook invloed uit te oefenen op de samenstelling van gerechten en menu’s. Een groot percentage van de chefs (80%) maakt hier dan ook gretig gebruik van. Over het algemeen zijn de chefs werkzaam binnen hotel-restaurants overigens het meest bezig met trends.

Als laatste in de rij onderzoeken met betrekking tot de verschillende gangen, staat de vierde editie van FSP weer in het teken van “Nagerechten”. Hierna zal ook dit jaar FSP 5 ingaan op het gebruik van verse producten ten opzichte van basisproducten en in FSP 6 zullen trends & ontwikkelingen aan de orde komen. Hierna start de cyclus opnieuw en wordt gestart met FSP I; “Algemeen, deel drie”. Door de continue aard van het onderzoek worden trends binnen de verschillende deelonderwerpen inzichtelijk gemaakt en daarmee het totaalbeeld van de horecamarkt verhelderd.

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.