Gastheer met baard, piercing & tatoeages!

23-11-2015 – Heb je een baard, piercing of tatoeage? Dan werk jij vast niet in de horeca, of toch wel? Vanuit de oude etiquette regels, die op hotelscholen nog worden aangeleerd, zijn deze ‘lichaamsversieringen’ not done. Maar wat zegt het uiterlijk nou eigenlijk over jou als gastheer? Alsof het ineens niet meer mogelijk is om gasten een fantastische avond te bezorgen als je een baard hebt. Dat klinkt een beetje gek, en dat is het natuurlijk ook.

Hippe gastheren/-vrouwen
Tijdens de bedrijfspresentatie op Stenden Hogeschool, die ik verleden week samen met mijn collega Nick ten Hove deed, spraken wij de praktijk begeleiders van restaurant Wannee. Restaurant Wannee is het leerrestaurant van Stenden Hogeschool en heeft eind vorig jaar een complete metamorfose ondergaan. Tafellakens hebben plaatsgemaakt voor mooie lichte houten tafels en veel natuurlijke elementen. Niet alleen het restaurant heeft een hippe uitstraling gekregen, ook de outfits van de bediening. Zo hebben de kostuums plaats gemaakt voor een overhemd met hip lichtbruin schort.

Gastvrijheid gaat niet over uiterlijk
Tijdens de lunch begreep ik dat niet alleen het uiterlijk is verandert, maar ook de denkwijze van de leraren. Eén de praktijk begeleiders vertelde dat de verandering een absolute meerwaarde is. Hip is niet fout, de kleding van de studenten maakt dit concept tot een geheel. Nog nooit heeft hij zich geërgerd aan de baarden, piercings of tatoeages van het personeel, zolang ze het vak goed uitoefenden. Wat een verandering! In mijn studententijd werd ik gecorrigeerd als ik me één dag niet had geschoren. Dan werd je in het ergste geval naar huis gestuurd. Had ik die dag dan daadwerkelijk minder gepresteerd in de ogen van mijn gasten, natuurlijk niet.

Flexibiliteit
Ik ben blij dat ook scholen zich flexibeler opstellen ten opzichte van de etiquette regels. Zijn ze dan niet belangrijk? Jazeker wel, alleen moeten deze regels wel meegroeien met de tijd! Dit is precies de kern van horeca en gastvrijheid. Het gaat er niet om hoe je iets doet als je het maar doet voor je gasten en hun beleving.

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies

LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.