Gaat de prijs van mijn biertje ooit weer omlaag?

8 februari 2023 – Een blog van Niek Timmermans met een toelichting op hetgeen hij tijdens de podcastserie ‘alledaagse Vragen’ van de NPO heeft gezegd over de prijs van ons biertje.

Gaat de prijs van mijn biertje ooit weer omlaag?

Het was een vraag in de podcastserie ‘Alledaagse vragen’, waarvoor de NPO ons belde. Om de vraag de beantwoorden moeten we kijken naar de elementen waar een biertje in de horeca uit bestaat en die bepalend zijn voor de prijs die uiteindelijk aan de toog betaald moet worden:

Om te beginnen is er de inkoopprijs bij de brouwer. De fustprijs wordt, net als alle andere prijzen, jaarlijks verhoogt. Vorig jaar is de prijs ook halverwege het jaar een extra keer verhoogd door de graantekorten. Begin 2023 moest de inflatie verrekend worden, wat afhankelijk van het biermerk leidde tot een prijsstijging tussen de 10% en 13%.

Een ander groot component van de prijs is personeelskosten. Het minimum loon is begin dit jaar met 10% gestegen en ook functies boven het minimum loon zullen stijgen onder het argument van koopkrachtbehoud. De kans dat het loon weer wordt verlaagd is niet aanwezig. En natuurlijk hebben ondernemers ook huisvestingskosten, waar naast het noodzakelijke onderhoud en de schoonmaakkosten ook de energiekosten in zitten. Ik neem aan dat die kostenpost geen toelichting meer behoeft.

Verkoopkosten zijn meestal maar een procent of 2 à 3 van de omzet en zijn noodzakelijk maar spelen geen grote rol van betekenis in het bepalen van de prijs. Als afsluiter van de exploitatiekosten zijn er algemene kosten waarin zaken als verzekeringen en de accountant vallen. Ook op dit vlak worden de  kosten zelden verlaagd. In de kapitaallasten vallen naast afschrijvingen de rentekosten, en laat die rente nou net eens verhoogd zijn om te pogen de inflatie te beteugelen.

In geval van een huurpand, en dat is bij het merendeel van de horecabedrijven het geval, is er dan tot slot natuurlijk nog de huur. In de meeste contracten staat dat de huur jaarlijks verhoogd wordt met de consumentenprijsindex, ofwel de inflatie. Afhankelijk van de maand in het afgelopen jaar ligt dat ook ergens tussen de 9% en 14,5%.

Wat overblijft is gemiddeld genomen een procent of 5 à 6 als netto resultaat. Hieruit wordt de ondernemersbeloning betaald en het wordt gebruikt om een financiële buffer op te bouwen in het bedrijf voor onvoorziene tegenslagen zoals bijvoorbeeld, ik noem maar wat, een pandemie met gedwongen sluitingen.

Dus als antwoord op de vraag of de prijs van het biertje ooit weer omlaag zal gaan moet ik helaas nee zeggen. De kans dat het wel gebeurd is ongeveer net zo groot als de kans dat we deflatie hebben, en dat is de afgelopen decennia nog nooit voorgekomen. Bitter nieuws, zeker. Maar ik hoop niet dat het u ervan weerhoudt om er nog eentje te bestellen. Proost.

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via e-mail niektimmermans@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.