Fotograferen in een restaurant – over gastheerschap gesproken

16 februari 2015 – Beste Bram, een paar weken geleden waren wij uit eten bij een sterrenrestaurant. De tafel naast ons bestond uit 2 families met 4 jongeren (12+). Zij zaten gezellig te kletsen en waren gewoon rustig aanwezig, behalve wanneer de gerechten kwamen! Ik zag dat 2 volwassenen met camera’s de gerechten fotografeerden en alle kinderen met hun mobiel. En alles met flits! Irritant! Toen ik tegen de ober zei dat ik me er een beetje aan ergerde, reageerde hij gelaten en vertelde dat er avonden waren dat bijna iedereen zat te flitsen. Niet een echt bevredigend antwoord! Hoe kun je als bedrijf hier tegen optreden? Marjolein van Spronsen

Beste Marjolein, Ik denk dat je als bedrijf zijnde de gratis publiciteit absoluut moet aanmoedigen. Desalniettemin is het wel verstandig om dit te doen met een paar kleine kanttekeningen. Het is immers niet de bedoeling dat overige gasten hier last van hebben. Als gastheer kun je natuurlijk prima tegen een gast zeggen dat je het erg op prijs stelt dat hij/zij foto’s maakt van de gerechten, maar dat het niet gewenst is voor de overige gasten om dit te doen met flits.

Ook hier geldt: Instrueer je gastheren/-vrouwen wat de regels zijn omtrent het maken van foto’s en een goed gastheer/-vrouw weet hier, eventueel met een kwinkslag, mee om te gaan. Is het nou echt erg in je bedrijf (vooral restaurants met 1 of meerdere sterren kunnen hier flink last van hebben), overweeg dan eens om een originele plek te creëren waar de gast zijn gerecht optimaal kan fotograferen! Zo kun je bijvoorbeeld ergens apart een fototafeltje plaatsen, met een detail met je logo erop. In de keuken vinden gasten helemaal top!

Maar door zelf mooie foto’s van je gerechten te maken en deze beschikbaar te stellen aan je gasten kun je een hoop flitsen ook voorkomen. Je kunt ook overwegen om in het weekend een medewerker foto’s te laten maken. Het belangrijkste is dat ze direct via de social media moeten kunnen worden gedeeld met vrienden en kennissen. Uw gasten willen vertellen dat ze bij u aan het eten zijn!

Je kunt het ook meteen professioneel aanpakken en een APIC camera plaatsen. Dit apparaat maakt mooie foto’s die de gasten direct door kunnen sturen naar hun social media kanalen. Lees er meer over op horecatrends.com

Bram Kosterink, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.