Flexitarische restaurants

15 november 2018 – Marjolein van Spronsen is ervan overtuigd dat met innoverende, veganistische en vegetarische gerechten de horeca een belangrijke rol kan spelen in het creëren van meer flexitariërs. Daarnaast is het aantal flexitariërs groeiend en waarom zou je omzet laten afsnoepen door vegetarische en/of veganistische restaurantconcepten? Een aantal voorbeelden waar ze dat niet laten gebeuren!

Flexitarische restaurants

In de hele discussie rondom minder vlees eten kunnen restaurants een grotere rol spelen dan zij nu doen. Door vlees- en viseters heerlijke vegetarische en/of veganistische gerechten te serveren, kun je hun enthousiasmeren om het obligate stukje vlees of vis ook eens om te ruilen voor een vegetarische schotel.

Recent heb ik gegeten bij het nieuwe restaurant Rovi van Yotam Ottolenghi in Londen. Zijn ‘Celeriac Shawarma, bkeila and fermented tomato’ is zo verschrikkelijk lekker dat ik ervan overtuigd ben dat veel liefhebbers van een broodje shoarma hier ook enorm van zouden genieten. Trouwens hun  ‘Jerusalem (artisjok) mixed grill, baharat onions and pickles’ en ‘Red cabbage, gorgonzola, grapes and juniper’ waren ook verrukkelijk! Maar het viel me op dat meerdere restaurants in Londen, verrassende en smakelijke groentegerechten serveerden. Zo at ik bij restaurant Céleste in het Lanesborough hotel een heerlijk gerecht van knolselderij dat was gegaard in de oven met truffel, Comté kaas en een zalfje van paddenstoelen. Bij het ‘neighbourhood restaurant met Michelinster’ Kitchen W8 in Kensington wordt een zalig gerecht met geroosterde bloemkool, walnoten, ui dressing en zomertruffel geserveerd.

Wie de sociale media op culinair gebied een beetje volgt weet dat ook restaurant Noma een culinair, vegetarisch shoarma broodje van knolselderij en truffel serveert. Het gerecht wordt bestempeld als het beste van het gehele groentemenu. Zowel bij de restaurants van Yotam Ottolenghi als van René Redzepi serveren ze ook wel vis of vlees maar hebben ze de focus op groente, paddenstoelen, kruiden, noten, rijst en granen.

Ook in Nederland zien we steeds meer concepten waar de focus deels op vegetarische gerechten is gericht. De meeste grote chefs hebben een vegetarisch of groentemenu, ik heb bijvoorbeeld genoten van het groentemenu bij Tribeca in Heeze, vorig jaar. Toevallig ontvingen we gisteren het persbericht van het nieuwe restaurant Sukerieje in het Overijsselse Dalfsen, hier hebben ze een verrassende menukaart waarop groente de basis vormt en waar een supplement geldt voor vlees of vis bij een groentegerecht.

Ik ben ervan overtuigd dat als er meer aantrekkelijke groente-, vegetarische en of veganistische gerechten op elk restaurantniveau worden geserveerd dat er steeds meer mensen flexitariër worden! Imagine: in elk shoarma restaurant ook een grill met vegetarische knolselderij!

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.