Fastbar in de toekomst?

22 juni 2018 – Niek Timmermans blogt over de toekomst van de bar. Gaan we net als fastfoodrestaurants ook fastbar concepten ontwikkelen? Niek geeft aan dat hij vermoedt dat we daardoor niet meer buitenshuis zullen gaan drinken, dus wat betekenen deze fastbars voor de huidige markt?

Fastbar in de toekomst?

Onlangs nam ik deel aan een Insight Night georganiseerd door Van Duijnen Horeca Service. In een paneldiscussie ging het vooral over de toekomst van de bar. Welke conceptuele en technische ontwikkelingen zien we aankomen en welke impact heeft dat voor de bar van de toekomst? Het ging dan ook met name over zelftapsystemen (gasten tappen hun eigen bier) en robot shakers (robotarmen die cocktails shaken). Voor nu zijn het leuke gimmicks, maar hoe lang duurt het nog voor personeel overbodig wordt?

Die tijd zal nooit komen, was al snel de unanieme conclusie van de aanwezigen, met name horecaondernemers. Mensen zullen altijd behoefte houden aan persoonlijke aandacht, dat is de kracht van veel horeca en zeker in een kroeg! Een interessante denklijn vervolgens was dat de technische ontwikkelingen misschien wel voor concepten gaan zorgen die bestaansrecht hebben naast de huidige “klassieke” drankensector. Een beetje zoals fastfoodrestaurants bestaansrecht hebben naast reguliere restaurants. De fastbar komt er aan. Ik zie het al wel voor me.

In de fastbar is nauwelijks personeel meer aanwezig. Gasten nemen plaats aan de zelftaptafels, checken in met hun betaalpas en kunnen tappen. Een beetje zoals dat bij onbemande tankstations er ook aan toe gaat. Ze tappen zelf hun bier tot ze weer willen vertrekken, checken uit en het bedrag wordt direct afgeschreven. Gelijk de optie op je mobiel om een tikkie te sturen aan de overige aanwezigen om het betaalgemak te bevorderen.

Voor mensen die wat anders dan bier willen drinken is er de robotbar. Touchscreens op de bar om te bestellen en direct te betalen. De cocktail of je glaasje fris wordt ingeschonken en naast de bestelterminal gezet. In de zaak lopen nog hosts voor de nodige uitleg, toezicht (sociale hygiëne) en het ophalen van de glazen. Die worden op termijn natuurlijk ook vervangen voor robots, maar zover is het in eerste instantie nog niet.

Het prijsniveau bij de fastbar ligt, net als bij fastfoodrestaurants, een stuk lager dan in de reguliere bars. Voor jongeren/studenten (prijsbewust), vriendengroepen die voor het gezelschap van elkaar naar het café gaan en andere cafébezoekers die niet direct behoefte hebben aan vakmanschap en persoonlijke aandacht kan dit een uitkomst zijn. Toch denk ik niet dat we hierdoor (veel) vaker buitenshuis zullen gaan drinken, waardoor de “klassieke” drankensector toch zeker concurrentie zal ondervinden en dus klanten zal verliezen aan dit concept.

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.