Elk bedrijf zou een Claudio Ranieri als bedrijfsleider moeten hebben

22 april 2016 – David Maartense, Marketing & Communicatiemedewerker bij Van Spronsen & Partners horeca – advies over waarom elk horecabedrijf een Claudio Ranieri als bedrijfsleider zou moeten hebben.

We kunnen er bijna niet meer omheen. Leicester City gaat kampioen van England worden. De club die vorig jaar nog tegen degradatie vocht, laat nu de grote clubs met geld achter zit. Geen grote investeringen en gekke aankopen. Nee, een groep mannen die voor elkaar willen werken en een trainer die de boel op een luchtige manier bij elkaar houdt.

Zijn naam is Claudio Ranieri. De goedlachse Italiaan heeft van Leicester City een vriendenteam gemaakt die voor elkaar door het vuur gaat. De spelers voetballen alsof ze elkaar al jaren kennen en hebben wekelijks het grootste plezier met z’n allen. James Vardy, topscorer van het succeselftal, bevestigde dit onlangs nog in een interview: “We zijn altijd lol aan het trappen en proberen overal de lol van in te zien. Zo is deze ploeg, iedereen is relaxed.“

Een unieke wisselwerking dus, tussen coach en spelers. En waar Claudio Ranieri dit doet bij Leicester City, zou elk willekeurige manager dit na moeten streven. Het personeel moet plezier in het werk hebben. Is dit niet het geval? Dan presteren ze minder en vallen de resultaten uiteindelijk tegen. Ook in de horeca. Aan de bedrijfsleider dan ook de taak om te zorgen dat iedereen met een lach op de vloer staat en voor elkaar door het vuur gaat.

Het is niet alleen Claudio Ranieri die deze gave bezit. Ook Jurgen Klopp (Liverpool) en Guus Hiddink zijn hier meester in. Denk aan het WK 2002, waar het Zuid-Korea van Guus Hiddink grote ploegen versloeg en uiteindelijk in de halve finale strandde. Niet omdat ze het beste elftal hadden, maar omdat er een team stond dat in zichzelf geloofde. Met dank aan Guus.

Deze trainers laten zien dat je niet altijd de beste middelen nodig hebt om tot een goed resultaat te komen. Ook dit geldt voor de horeca. Je kunt nou eenmaal niet het ‘beste team’ bij elkaar kopen en ervan uitgaan dat elke gast vanaf dat moment volledig tevreden het pand verlaat aan het eind van de avond. En dat hoeft ook niet. Zolang de bedrijfsleider ervoor kan zorgen dat de brigade in zichzelf gelooft, plezier in het werk heeft en een stapje extra zet wanneer de situatie hierom vraagt kom je al een heel eind.

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers aankomende zomer? Staar je dan niet blind op de ervaring en vakkennis van de nieuwe sollicitanten. Een goede dosis motivatie, de bereidheid om voor elkaar te werken en iemand die goed in het team past is minstens evenveel waard. Zoek als bedrijfsleider naar je innerlijke Claudio Ranieri en je zult zien dat je zelfs op de avonden dat het net iets minder loopt, de wedstrijd uiteindelijk wel weet te winnen.

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.