Eén biertje? Dat is dan een tientje graag. En hier is je t-shirt….

22-2-2016 – Guido Verschoor, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over ‘blurring’, regelgeving en hoe een creatieve horecaondernemer toch t-shirts verkoopt.

Winkels die alcohol mogen verkopen, gratis gin-tonics bij het passen van een spijkerbroek, restaurants die geen kookboeken mogen verkopen, slijters die geen wijnproeverij mogen organiseren, koffiecorners waar fietsen en lp’s worden verkocht (= legaal, want geen alcohol),  boekwinkels met een terras, lunchrooms die kunst verkopen. De mix van functies (‘blurring’) is de laatste tijd volop in het nieuws.

Het MKB, met name in de binnenstad is volop in beweging. Mede door forse groei van online aankopen, oplopende leegstand en winkelketens die omvallen, verandert het landschap in de  binnensteden. Met daarbij het veranderende consumentgedrag zien veel ondernemers zich genoodzaakt hun formules aan te passen, mede geïnspireerd op wat in het buitenland allemaal wel mag.

Ondanks dat er veel in regelgeving vastligt, zoeken ondernemers en gemeenten de grenzen op. De drank en horecawet geeft een duidelijke lijn, al is die lijn in mijn optiek vooroorlogs en niet al te lang meer houdbaar. Een café mag geen retailfunctie vervullen omdat gasten wel eens in beschonken toestand iets aangesmeerd zou kunnen worden waar ze later spijt van krijgen. Een caféhouder mag dus geen t-shirts verkopen (maar wel weggeven). Ik hoorde laatst deze geweldige oplossing van een creatieve ondernemer: Wil je een t-shirt? Dan kost een biertje een tientje. Geniaal!

De Verenging van Nederlandse Gemeenten is al enige tijd bezig met het opstarten van een pilot, waarbij retailers alcohol mogen verkopen en drankverstrekkende horecaondernemers een retailfunctie mogen vervullen. Ondanks dat staatssecretaris Van Rijn zeer fel tegen is (overtreding van de wet), lijkt een aantal grote gemeenten zich hier weinig van aan te trekken en zien zij het experiment als iets waar ze voorloper in kunnen zijn.

Deze week was groot in het nieuws: winkeliers in Den Bosch mogen alcohol schenken op terras. De lokale horeca protesteert fel, want: zij moeten zelf aan allerlei regelgeving voldoen (lees= investeren) als ze alcohol willen schenken en de winkeliers hoeven dat niet te doen. De horeca predikt hierbij het principe van gelijke monniken gelijke kappen. De politiek geeft als argument dat winkeliers niet aan de zelfde regels hoeven te voldoen omdat het schenken van alcohol ondergeschikt is. Lastig te handhaven lijkt mij, want wat nu als die drank verkoop het beter gaat doen dan de retailverkoop? Is er dan nog sprake van ondergeschikt?

Van veel gemeenten krijgen wij de vraag hoe er met het fenomeen ‘blurring’ moet worden omgegaan. Een belangrijke vraag is altijd: hoeveel ondernemers gaan nu echt functies ‘blurren’ en geloven we dat het iets kan toevoegen aan de beleving in de binnenstad? Ik geloof het wel, al is lang niet iedere winkelier in staat een fatsoenlijke koffie te serveren.

Eind deze maand komen wij met de publicatie ‘Blurring in beeld’ waarin ik verder op deze trend in ga en op de regelgeving en onze verwachtingen voor de toekomst. Want die richtlijnen in de drank en horecawet zijn slechts een kwestie van tijd voordat ze verleden tijd zijn…

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.