Duurzaamheid – kleine beetjes maken veel mogelijk

30 November 2022 – Leonie van Spronsen blogt in deze serie over kleine en grote acties die hoteliers en horecaondernemers kunnen ondernemen om te verduurzamen met hun bedrijf. Duurzaamheid is het (zakelijke) thema nu en de komende jaren. Ook voor de hotellerie en de rest van de gastvrijheidssector ligt er een grote opgave. Vaak wordt het thema heel groot gemaakt en wordt er direct gesproken over bouwkundig verduurzamen, investeringen en het halen van de doelstellingen van duurzaamheid labels. Allemaal heel belangrijk, maar ook erg op de grote lijn.

Met deze week frivool water

Hoe vaak gebeurd het u nog? Dat u vraagt om wat water en dat er geen kraanwater geserveerd wordt? Mij overkwam het afgelopen zaterdag nog in een luxe hotelbar. Op een plek waar we collectief accepteren dat het gemiddelde prijsniveau ruim boven het marktgemiddelde ligt, kan er geen kraanwater worden geserveerd? Hier kan alleen merkwater worden geserveerd?

Ik vraag het me af.

Dit ongastvrije gedrag kan ik accepteren, ik draag de horeca immers een warm hart toe en als dit kan bijdragen aan een meer gezonde bottom line van een bedrijf – prima, so be it.

Echter waar ik me echt over kan opwinden is het water waar men voor kiest. Hoe vaak krijg je niet chique waters van de poolkappen of uit exotische oorden voorgeschoteld? In 2022?

Met alles wat we weten van duurzaamheid, het belang van duurzaamheid en de vervuiling dat het transport hiervan oplevert.

Terwijl er allang hartstikke goede filtersystemen zijn waardoor horecazaken hun eigen flessen kunnen vullen. Het gebruik van deze systemen kent enkel voordelen: het is duurzamer, goedkoper (de marge verschillen zijn enorm) en biedt een kans om het merk van de horecazaak onder de aandacht te brengen. Een horecabedrijf kan natuurlijk een eigen logo op de flessen drukken of een waternaam bedenken die terug verwijst naar de naam van het bedrijf.

Buiten dat – ik betaal graag voor zo’n duurzame oplossing (en met mij velen), dit kan dan vaak wel voor een wat schappelijkere prijs dan bij merkwater.

Uiteraard is de startinvestering iets hoger dan bij simpelweg inkopen van flessen water maar dit zijn nu bij uitstek relatief kleine investeringen die horecaondernemers kunnen doen om zich nadrukkelijker in te zetten voor een duurzame bedrijfsvoering!

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 35 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.