Drenthe doet wat met je

15 april 2016 – Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over slogans van gemeenten en zijn ervaringen met die van de provincie Drenthe.

UtrEcht, Tilburg je bent er, Het kan in Almere, I Amsterdam, Zuid-Limburg je zal er maar wonen, Altijd Nijmegen, Ontspannend van Aa tot HunZe, AlkmaAr PrAchstAd, Harlingen heeft wad! Zo maar wat slogans met als doel profilering, communicatie en lading van het merk van een stad of regio. We zijn er dol op, city marketing staat hoog op het lijstje van menig bestuurder en er wordt flink geïnvesteerd, alleen al voor het vinden van de juiste slogan.

Zelden wordt de spijker op de kop geslagen en blijft het een hol begrip, zonder daadwerkelijk lading, of laat staan dat precies duidelijk is wat er nu mee bedoeld wordt. ‘Er gaat niets boven Groningen’ lijkt een uitzondering, sterk bedacht, goed te begrijpen met een knipoog naar de ligging boven in ons landje. ‘Rotterdam durft’, ook te volgen als stad van vernieuwing en creativiteit, waar menig, met name niet-historische, stad met enige gezonde jaloezie naar kijkt.

Kunst van de juiste toon raken zit eigenlijk in het vinden van de ziel van de stad. Dat klinkt zweverig, maar ik bedoel dat de mensen die er wonen moet passen bij hetgeen je als stad denkt te zijn (‘Gewoon Zwolle’) en de bezoeker laat beleven dat wat je zegt te weeg te brengen.

Bij het zoeken naar die identiteit van de stad is het van belang je eerst te richten op de inwoners en bedrijven van de stad zelf. Een stad wil meer bezoekers trekken, dan is het belangrijk dat de huidige bezoekers een goede ervaring hebben.

Waarom vertel ik dit? Ik kwam er op omdat ik de afgelopen maand het genoegen had om door een toevallige samenloop van omstandigheden zowel privé (toeristisch bezoek) als zakelijk op vier verschillende momenten Drenthe mocht bezoeken. Emmen, Assen, Hof van Saksen (plaatsje Nooitgedacht), Klazienaveen, Hoogeveen en Coevorden; ik heb het allemaal beleefd.

Uiteraard bezoek ik veel horeca, waar ik over de linie verrast werd door de vriendelijke, en rustige/open manier van bedienen (en ik kom ook echt regelmatig in de horeca in andere gebieden buiten de Randstad Smile). Op straat? Ontspannen, open en gastvrij!

In het Hof van Saksen (bungalowpark) gebeurde wat ik ‘nooit had gedacht’. Mijn zoon werd ziek, had een longontsteking, dus niet zo maar verkoudheidje. Ik belde de receptie voor een dokter. Omdat het Pasen was moest ik naar het ziekenhuis. Binnen 10 minuten stond er echter iemand van het park voor de deur, met een grote knuffel (mijn zoon is 5). Attent? Zeker, maar ik was echt met stomheid geslagen toen drie dagen later dezelfde man weer voor onze deur stond om te vragen hoe het ging. Het gastgericht denken dat je mag verwachten bij The Leading Hotels of The World! Blijkbaar dus ook in Drenthe.

Drenthe, het doet wat met je… de spijker op de kop!

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.