Dit jaar nog een weekendje Dublin, wat zijn die Ieren toch gezellig!

20 juni 2016 – David Maartense, medewerker marketing & communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over hoe voetbalminnende supporters ervoor zorgen dat het toerisme in Ierland en Noord-Ierland weer gaat floreren.

Een EK zonder Nederland. Bijna twee weken onderweg maar wennen doet het toch nog niet helemaal. Het Oranjegevoel, de saamhorigheid, met z’n allen de kroeg in gaan, we missen het! Ook de kroegen en cafés in Nederland missen de extra inkomsten die elke twee jaar bij een groot eindtoernooi bijgeschreven kunnen worden. Toch zijn er nog genoeg bedrijven die hun slag proberen te slaan deze zomer, ook zonder het Nederlands Elftal.

Ik ben rond gaan kijken in het land en schreef vorige week een artikel voor horecatrends.com, hierin staat een overzicht van verschillende bedrijven die creatief inspelen op een EK zonder het Nederlands Elftal. Zo hebben verschillende kroegen op de Korenmarkt in Arnhem gekozen om elk een ander land aan te moedigen en stonden er bij het Westergasterras honderden Belgen te kijken naar de wedstrijd België – Italië op groot scherm. Ook zie je veel zaken die de heerlijke speciaal biertjes uit België betrekken bij wedstrijden tijdens het EK. Genoeg creativiteit dus, maar de miljoenen extra die normaal gehaald worden tijdens het EK kunnen de Nederlandse ondernemers op de buik schrijven.

De kroegen in Ierland en Noord-Ierland knijpen zich wel in hun handjes deze zomer. De feestende fans van deze landen gaan inmiddels het internet over en worden door voetbalminnend Europa in het hart gesloten. Is er iemand die Will Grigg nog niet kent? Niet alleen in Frankrijk, maar ook in beide Ierlanden is het feest. De Ierse supporter is het type dat iedereen in z’n kroeg wil hebben. Ontzettend gezellig, veel humor, doen niemand kwaad en zorgen voor een ongekend hoge drankomzet. We richten ons voornamelijk op België dit jaar, maar volgens mij lopen de Nederlandse voetballiefhebbers meer warm voor de wedstrijden waaraan de Ieren meedoen.

Sterker nog, de feestende Ieren zorgen voor meer dan alleen drankomzet in elke willekeurige kroeg in Frankrijk en hun thuislanden. Het is pure reclame. Heel de wereld heeft een zwak voor de sympathieke Ieren. Vakantiebestemmingen worden gewijzigd, Dublin en Belfast zullen vanaf deze zomer populairder zijn dan ooit. De hotels gaan mooie maanden tegemoet en elke toerist zal pintjes gaan wegdrinken in de lokale kroegen. Het toerisme gaat floreren, en dat allemaal door de vele filmpjes van feestende en zingende Ieren.

Misschien overdrijf ik het een klein beetje en zal het uiteindelijk wel meevallen, maar voor mij maakt het niet uit. Na dit EK ben ik meer van de Ieren gaan houden en nog dit jaar plan ik een weekendje Dublin in. Iemand nog tips voor een leuk hotel en goed restaurant?

David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.