De stopkracht van stoepborden en 5 tips om die te verhogen

4 september 2015 – Wesley Huning schrijft over stoepborden: “Je kent ze wel, stoepborden met krijt voor een horecazaak. Sommige vallen op door spelfouten, anderen vallen op doordat het bord op de grond ligt of omdat de tekst onleesbaar is geworden door de regen. Soms, heel soms kom je echt bijzondere stoepborden tegen die een magische stopkracht hebben op een voorbijganger.”

“Het is voor mij inmiddels zo’n verslaving geworden dat ik zelfs tijdens het fietsen of hardlopen even stop om een foto te maken van een stoepbord dat voor een restaurant of café staat. Het staat er om aandacht te vragen. Het staat er om potentiële nieuwe gasten plaats te laten nemen op het terras of om ze de eerste stap binnen de deur te laten zetten. Als het stoepbord effectief is zorgt het voor een prikkel naar de hersenen van de passant. Zijn of haar hersenen filteren dan binnen één seconde of de prikkel wordt doorgegeven. Het filterproces is nodig om oververhitting van prikkels te voorkomen. Stel je voor dat je in een straat loopt met 30 horecazaken en waar de een nog harder schreeuwt om aandacht dan de ander.

Stoepborden

Kijk nu eens kritisch naar jouw stoepbord! Triggert jouw stoepbord de voorbijganger genoeg, komt de prikkel door en komt de gast naar binnen? Of laten ze het stoepbord voor wat het is en gunnen ze het geen blik waardig?

Tijdens mijn zoektocht naar effectieve, maar ook minder effectieve stoepborden kom ik heel veel tegen. Borden die gasten echt laten stoppen hebben vaak overeenkomsten met elkaar.
Ze zijn actueel, bevatten humor en zijn anders dan anders. Ik geef je 5 tips:

1.    Wees actueel
Is er iets gebeurd dat je in het nieuws hebt gezien? Is er een feestdag? Is er een (sport) evenement? Is er een nieuw seizoensproduct dat vandaag geïntroduceerd wordt? Probeer deze informatie te gebruiken. Je laat je gasten zien dat er altijd wat gebeurt in jouw zaak, want je zit boven op de actualiteit.

2.    Wees eerlijk en vertel geen onzin
Leg niet je complete bedrijfsformule uit, maar doe dit in stukjes door iets van jezelf te laten zien. Als je het goed hebt gedaan is de bedrijfsformule al vertaald in de buitenkant van je pand evenals op je website. Probeer het terrasbord als toegevoegde waarde te gebruiken zoals bijvoorbeeld door het vermelden van glutenvrije gerechten, biologische producten of diëten waar de keuken goed mee overweg kan.

3.    Gebruik humor
Maak mensen aan het lachen met tekeningen, grappen of raadsels. Gebruik quotes die bij jouw bedrijf passen. Definieer je eigen stijl en wat past bij jouw zaak.

4.    Wat is speciaal vandaag?
Wie heeft vandaag de leiding? Wie staat er als chef? Wie is er gastheer of gastvrouw? Wat is de specialiteit van de dag? Moet er iets buiten de kaart om worden verkocht? Wat wordt het weer vandaag? Is er een feestdag of een evenement in de buurt gaande? Is er een samenwerking met een plaatselijke leverancier? Verkoop je hét streekproduct van jouw buurt? Laat dat dan zien op een stoepbord. Wees creatief. Het kan ook zijn dat je meerdere borden hebt en dat je in de ochtend een bord plaatst over het verkopen van je ontbijt en dat je in de avond een bord plaatst over het verkopen van je diner.

5.    Wees kritisch
Wat is het doel van het bord dat buitenstaat? Geeft het de informatie die je in eerste instantie voor ogen had? Wordt de gast overtuigd om je zaak te betreden? Overtuigt het nog wel om iemand naar binnen te trekken? Als de tekst niet meer leesbaar is door de regen of door vegen die met een hand zijn gemaakt, maak dan direct de tekst opnieuw of haal het bord weg. Hoe minder zorg er aan is besteed hoe minder het mijn aandacht trekt. Wissel de informatie op het bord regelmatig af om ook de vaste voorbijganger weer een lach op het gezicht te toveren.

Tijdens het volgende werkoverleg in jouw zaak verzin je met je team 365 teksten zodat je elke dag een nieuwe tekst kan gebruiken voor op jouw bijzondere stoepbord. Gebruik bovenstaande tips en ook social media zoals Twitter of Pinterest als inspiratiebron. Volg bijvoorbeeld mijn Pinterest bord dat ik wekelijks update met nieuwe stoepborden. Misschien staat die van jou er ook al tussen.”

Wesley Huning
LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.