De perfecte saus

21 juli 2023 – Robin van Spronsen blogt over hoe ze de eerste keer uit eten ging nadat ze de lijst met voedselintoleranties te horen had gekregen. Ze zag er een beetje tegenop!   

De perfecte saus

Robin is er, na een periode van veel problemen met haar gezondheid, achter gekomen dat zij last heeft van veel voedselintoleranties. Dus in plaats van vaak gezellig uit eten moet zij nu overal rekening mee houden. Zij schrijft over haar ervaringen in de horeca en geeft u inzicht hoe het voor die zeurpieten met van ‘alles en nog wat’ werkt!  

Tijdens een van de eerste zomerse dagen van dit jaar wilde ik uiteten, en ik wist ook precies waar. Twee weken daarvoor had ik echter gehoord dat ik een behoorlijke lijst met voedselintoleranties heb. Hoe ga je uit eten als je weet dat het lastig is om hier rekening mee te houden? Met goede moed en behoorlijk hoopvol gingen we op pad, totdat ik het menu voor het eerst open sloeg.  

Breakers Beach House is één van mijn favoriete strandtenten in Nederland, en ik heb er nog nooit een slechte ervaring gehad. Maar nu dat ik geen gluten, tarwe, spelt, rogge, eieren, zuivel, pinda’s en hazelnoten meer mag, is opeens een bezoek aan elk restaurant spannend. 

Bij het doorgeven van mijn intoleranties, gaf het personeel direct aan dat ik iets moest uitzoeken wat me echt lekker leek en dan gingen zij hun best doen om dat gerecht te maken zonder alle ingrediënten die ik niet mag. 

Natuurlijk had ik van te voren ook al gekeken op het menu om te zien of ik überhaupt iets kon eten en om te kijken of ze gerechten hadden waarbij ik de keuken zo min mogelijk zou lastig vallen. Toen viel me wel op dat bij veel gerechten een aantal ingrediënten zaten die ik helaas niet mocht. Uiteindelijk ben ik o.a. gegaan voor ‘zeebaarfilet met sushirijst, miso en venkel’. Toen mijn bestelling was doorgegeven kwam de bediening terug met de vraag of ik het OK vond dat zij daar een andere lekkere saus bij gingen maken, aangezien ik miso niet mag. Het was voor hun wellicht een kleine moeite maar daardoor kon ik zeker maar ook de anderen aan de tafel echt genieten van zijn/haar gerecht.  

Ik was ter plekke ontzettend opgelucht dat ik dit restaurant als mijn eerste uiteten ervaring had gekozen. Mijn perfect gebakken zeebaars met misschien wel als showsteler, de saus. Niet alleen hebben ze speciaal een sausje gemaakt, ze hebben me ook verteld hoe je het maakt! Ik heb het vervolgens al 6 keer gemaakt omdat het zo lekker is bij vis!   

Met al mijn intoleranties zijn desserts enorm lastig en dat ben ik me volledig bewust. Toch werd ik daarmee ook verrast; na het hoofdgerecht kwamen ze met een glutenvrije brownie en frambozen sorbet, die niet op het menu stonden. Dit zijn van die momentjes waarin de bediening en de chefs weer eens laten zien wat een vak horeca is. Los van het goede eten, en het aanpassen van gerechten voor mensen maar ook de bediening die er achter aan gaat voor je en zorgt dat je een super middag hebt. 

Blij met deze ervaring en het heerlijke recept, ben ik na een heerlijke lunch naar huis gegaan.  

Contact

Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de sociale media bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn. 

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche 

Deze blog is geschreven door Robin van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via robinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.